Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Військове право, 03 травня 2024, питання №107539 240₴

Що робити, якщо прийшла повістка заднім числом?

Добрий день!
Мене звати Антон, мені виповнилось 25 років на початку квітня, навчаюсь в аспірантурі на денній формі за державні кошти на акредитованій спеціальності. Строкову службу не проходив, на військовій кафедрі не навчався.
Сьогодні (03.05) знайшов повістку у поштовій скриньці, яку було надіслано 20.04, у якій мене запрошують до проходження призовної комісії на строкову військову службу на 25.04. Прикріпив фото з обрізаними персональними даними. Також вирізав назву ОСББ.
Перше питання - чи є ця повістка чинною, адже, на скільки мені відомо:
1) призов на строкову службу призупинений (а з 18.05 перетвориться на призов на базову військову підготовку);
2) після досягнення 25 років на строкову службу не призивають.
Друге питання - чи треба мені приймати якісь дії щодо попередження адміністративних штрафів або іншої відповідальності, яка передбачена законом?

Відповіді юристів (3)

    Пономаренко Наталія
    100%

    Доброго дня, шановний Антон!

    Це не повістка належним чином оформлена і вручена, а шмат паперу. Можете сміливо її ігнорувати.

    Повістка має надсилатися хоча б рекомендованим листом з повідомленням про вручення. Такі листи в поштову скриньку не вкидають.

    Отже, Ви маєте законне право розглядати таку повістку як юридично нікчемну.

    В будь-якому разі усі громадяни після 18 травня 2024 року мають протягом 60 днів оновити свої дані. Зробите це і можете заодно через електронний кабінет надати заяву про відстрочку, а тоді вже йти до ТЦК вирішувати питання оформлення відстрочки.

    З повагою,

    адвокат Наталія Пономаренко

    Дерій Владислав Олегович

    Доброго дня!

    1) призов на строкову службу призупинений (а з 18.05 перетвориться на призов на базову військову підготовку);

    Після 25 років Вам потрібно стати на військовий облік військовозобов'язаних. Всі військовозобов'язані підлягають мобілізації.

    Щоб Вас не мобілізували Ви повинні мати право на відстрочку від призову на військову службу під час мобілізації з підстав, визначених у статті 23 Закону України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію”.

    Однією з таких підстав є навчання на аспірантурі.

    2) після досягнення 25 років на строкову службу не призивають.

    На строкову - ні, але на військову службу під час мобілізації призивають. А так як Ви являєтесь військовозобов'язаним - Вас також можуть призвати. Тому Вам необхідно оформити відстрочку від призову.

    Для оформлення відстрочки Вам необхідно підготувати заяву про відстрочку, довідку про навчання, контракт про навчання (за наявності) та військово-обліковий документ. Для військовозобов'язаних - військовий квиток або тимчасове посвідчення військовозобов'язаного.

    Найближчим часом повинен зафункціонувати електронний кабінет військовозобов’язаного, цілком можливо, що оформити відстрочку можна через нього.

    Проте, на даний час це відбувається через ТЦК

    Якщо до ТЦК будете звертатись особисто - обов'язково зареєструйте заяву про відстрочку - для цього її необхідно подати в 2-х екземлярах. На другому екземлярі ТЦК має проставити відмітку про те, що вони отримали від Вас заяву: печатку/підпис та дату прийому. Ви цей екземляр маєте залишити в себе, як доказ подачі документів про відстрочку.

    Якщо з самого початку заяву не реєструють - тоді відправляйте документи поштою цінним листом з описом вкладеного. Зберігайте квитанцію та опис вкладеного.

    Друге питання - чи треба мені приймати якісь дії щодо попередження адміністративних штрафів або іншої відповідальності, яка передбачена законом?

    Так як Ви за повістку не розписувались - відповідно Вас не можуть притягнути до адміністративної відповідальності за порушення правил мобілізації відповідно до статті 210-1 КУпАП.

    Але, так як Вам вже є 25 років, Вам потрібно змінити Ваше посвідчення про приписку до призовної дільниці на військовий квиток або тимчасове посвідчення військовозобов'язаного.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Антоне!

    Звісно, що Ви можете ігнорувати дану повістку.

    Перше питання - чи є ця повістка чинною, адже, на скільки мені відомо:1) призов на строкову службу призупинений (а з 18.05 перетвориться на призов на базову військову підготовку);2) після досягнення 25 років на строкову службу не призивають.

    Така повістка не є законною за наступних умов:

    1. Ви не отримали її особисто.

    2. Призов на строкову службу під час дії військового стану не проводиться.

    3. Оскільки Вам 25 років Ви вже є військовозобов'язанним, а не призовником.

    Друге питання - чи треба мені приймати якісь дії щодо попередження адміністративних штрафів або іншої відповідальності, яка передбачена законом?

    Вас не можуть притягнути до відповідальності, оскільки немає доказів того, що дана повістка була вручена Вам під особистий підпис.

    Проте, з 18 травня Ви повинні будете оновити дані упродовж 60 днів оскільки перебуваєте на військовому обліку.

    Відповідно до Закону України 3633-IX «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань проходження військової служби, мобілізації та військового обліку», який набере чинності з 18 травня:

    II. Прикінцеві та перехідні положення

    2. Установити, що:

    1) під час дії Указу Президента України "Про загальну мобілізацію" від 24 лютого 2022 року № 65/2022, затвердженого Законом України "Про затвердження Указу Президента України "Про загальну мобілізацію" від 3 березня 2022 року № 2105-IX:

    громадяни України, які перебувають на військовому обліку, зобов’язані протягом 60 днів з дня набрання чинності цим Законом уточнити адресу проживання, номери засобів зв’язку, адреси електронної пошти (за наявності електронної пошти) та інші персональні дані:

    у разі перебування на території України - шляхом прибуття самостійно до територіального центру комплектування та соціальної підтримки за місцем перебування на військовому обліку чи за своїм місцем проживання, або до центру надання адміністративних послуг, або через електронний кабінет призовника, військовозобов’язаного, резервіста (за наявності)".

    Також з 18 травня на вимогу представників поліції та ТЦК Ви повинні будете пред'являти ВОД. Отже, рано чи пізно, Ваш шлях полягає у явці до ТЦК, аби отримати тимчасове посвідчення чи військовий квиток. Оскільки Ви маєте право на відстрочку у зв'язку з навчанням, то можете спочатку оновити дані через ЦНАП або електроний кабінет, а вже потім йти до ТЦК.

    З повагою, адвокат Айвазян.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України