Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Військове право, 03 травня 2024, питання №107552 400₴

Як ТЦК обирає кому надати відстрочку з сім'ї?

Доброго дня. Маю наступну ситуацію.
Мені 27 років, я живу закордоном. В Миколаєві у мене мама інвалід першої групи, про неї піклується батько, йому скоро буде 58 і йому скоро потрібно буде оновити дані в ТЦК. Ми усі прописані в одній квартирі.
Також у мами є її мама, вона також проживає закордоном.

Необхідно щоб ТЦК надало батьку відстрочку, бо інакшке ніхто не зможе піклуватися за жінкою, інвалідом першої групи.

Питання: ТЦК надає відстрочку просто першому з сім'ї, хто заявить про таке бажання? чи ТЦК буде обирати кому саме з сім'ї надати вістрочку і їм потрібні будуть якісь докази, що я та бабуся закордоном. Якщо так, то які докази потрібні?

Відповіді юристів (2)

    Айвазян Юрий Климентьевич
    50%

    Доброго дня, Євгене!

    Не бачу у Вашому випадку жодних проблем! Ваш батько має право на відстрочку за наявності в Вашої матері інвалідності І групи.

    Відповідно до Закону України 3633-IX «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань проходження військової служби, мобілізації та військового обліку», який набере чинності з 18 травня, Ваша підстава для відстрочки виглядатиме наступним чином:

    11) статтю 23 викласти в такій редакції:

    "Стаття 23. Відстрочка від призову на військову службу під час мобілізації

    1. Не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані:

    11) які мають дружину (чоловіка) з числа осіб з інвалідністю I чи II групи".

    Отже, Вашому батьку потрібно подати до ТЦК заяву про оформлену відстрочку, нотаріально завірену копію свідоцтва про шлюб та нотаріально завірену копію документу, що підтверджує інвалідність Вашої матері.

    При тому, як бачите, дана підстава для відстрочки не передбачає ані здійснення догляду, ані доказування відсутності інших осіб у будь якій площині.

    Заяву необхідно подати у двох примірниках на одному з яких представник ТЦК повинен проставити підпис та дату. Це буде означати, що заяву зареєстровано. Заяву необхідно подати до проходження ВЛК.

    Оскільки ТЦК станом на зараз не надає відстрочку без проходження ВЛК, то бажано направити пакет документів Укрпоштою, рекомендованим листом з описом вкладення. Після отримання зворотнього повідомлення від Укрпошти про те, що заяву ТЦК отримав, можна йти до ТЦК.

    Також Ваш батько може оновити спочатку дані через ЦНАП або електроний кабінет (після 18 травня) та йти в ТЦК вже з інформацією в реєстрі військовозобов'язаних про те, що він має дружину з інвалідністю І групи.

    Крім того, новий закон передбачає, що:

    "Відстрочка від призову на військову службу під час мобілізації може оформлюватися за допомогою Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних та резервістів на підставі даних, отриманих з інших державних реєстрів або баз даних, які підтверджують, що військовозобов’язаний має право на одну з вищезазначених відстрочок. Порядок оформлення відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації за допомогою цього реєстру визначається Кабінетом Міністрів України".

    Проте, коли запрацює оформлення відстрочки через електроний кабінет інформації поки що немає.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Дерій Владислав Олегович
    50%

    Доброго дня!

    Відстрочку оформлять тому з родичів, хто подасть заяву про відстрочку та документи, які її підтверджують.

    З 18 травня Ваш батько матиме беззаперечне право на відстрочку, йому не потрібно буде доводити, що відсутні інші члени сім'ї, які можуть здійснювати догляд за дружиною, адже нова підстава для відстрочки таких умов не містить

    Згідно ЗУ «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань проходження військової служби, мобілізації та військового обліку» (набере чинності 18 травня)не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані, які мають дружину (чоловіка) з числа осіб з інвалідністю I чи II групи.

    Вашому батьку для оформлення відстрочки достатньо надати заяву про відстрочку, свідоцтво про шлюб, довідку МСЕК дружини та військово-обліковий документ. Для військовозобов'язаних - військовий квиток або тимчасове посвідчення військовозобов'язаного.

    Найближчим часом повинен зафункціонувати електронний кабінет військовозобов’язаного, цілком можливо, що оформити відстрочку можна через нього.

    Проте, на даний час це відбувається через ТЦК

    Якщо до ТЦК батько буде звертатись особисто - йому потрібно зареєструвати заяву про відстрочку - для цього її необхідно подати в 2-х екземлярах. На другому екземлярі ТЦК має проставити відмітку про те, що вони отримали від батька заяву: печатку/підпис та дату прийому. Він цей екземляр маєте залишити в себе, як доказ подачі документів про відстрочку.

    Якщо з самого початку заяву не реєструють - тоді відправляйте документи поштою цінним листом з описом вкладеного. Зберігайте квитанцію та опис вкладеного.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Бажаю успіхів!


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України