Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Військове право, 03 травня 2024, питання №107575 240₴

Відсрочка від мобілізації

Добрий день!
Таке питання. Якщо я маю підставу для відстрочки, мені потрібно спочатку подати всі документи, що підтверджують це право? Чи спочатку пройти влк?

ПС: маю тимчасове військове посвідчення у якого кілька місяців тому закінчився термін дії. Чи є якісь гарантії того що після проходження ВЛК мені не видадуть мобілізаційне розпорядження?
чи варто дочекатися 18 травня, і через електронний кабінет оновити всі дані, а після цього йти в ТЦК?

Відповіді юристів (5)

    Айвазян Юрий Климентьевич
    20%

    Доброго дня, Сергію!

    Якщо Ви маєте підставу для відстрочи, то Вам необхідно оформити останню у ТЦК, тим паче, що продовження строку тимчасового посвідчення не можливе без особистої явки до військкомату.

    Заяву необхідно подати у двох примірниках на одному з яких представник ТЦК повинен проставити підпис та дату. Це буде означати, що заяву зареєстровано. Заяву необхідно подати до проходження ВЛК.

    Оскільки ТЦК станом на зараз не надає відстрочку без проходження ВЛК, то бажано направити пакет документів Укрпоштою, рекомендованим листом з описом вкладення. Після отримання зворотнього повідомлення від Укрпошти про те, що заяву ТЦК отримав, можна йти до військкомату.

    Також Ви можете після 18 травня спочатку оновити дані через ЦНАП або електроний кабінет, а вже після цього йти до ТЦК.

    Крім того, новий закон передбачає, що:

    "Відстрочка від призову на військову службу під час мобілізації може оформлюватися за допомогою Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних та резервістів на підставі даних, отриманих з інших державних реєстрів або баз даних, які підтверджують, що військовозобов’язаний має право на одну з вищезазначених відстрочок. Порядок оформлення відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації за допомогою цього реєстру визначається Кабінетом Міністрів України".

    Проте, коли запрацює оформлення відстрочки через електроний кабінет інформації поки що немає.

    Отже, рекомендую спочатку оновити дані через ЦНАП або електроний кабінет, потім направити пакет документів поштою і тільки після цього йти до ТЦК і робити всі інші кроки.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Дерій Владислав Олегович
    20%

    Доброго дня!

    Таке питання. Якщо я маю підставу для відстрочки, мені потрібно спочатку подати всі документи, що підтверджують це право? Чи спочатку пройти влк?

    Першочерго Вам потрібно заяви про своє право на відстрочку, а потім вже проходити ВЛК.

    Відправляйте документи поштою цінним листом з описом вкладеного. Зберігайте квитанцію та опис вкладеного.

    При особистому зверненні до ТЦК - обов'язково зареєструйте заяву про відстрочку - для цього її необхідно подати в 2-х екземлярах. На другому екземлярі ТЦК має проставити відмітку про те, що вони отримали від Вас заяву: печатку/підпис та дату прийому. Ви цей екземляр маєте залишити в себе, як доказ подачі документів про відстрочку.

    ПС: маю тимчасове військове посвідчення у якого кілька місяців тому закінчився термін дії. Чи є якісь гарантії того що після проходження ВЛК мені не видадуть мобілізаційне розпорядження?

    Справа в тому, що згідно НАКАЗУ МОУ № 610 від 21.11.2017 «Про тимчасове посвідчення військовозобов’язаного» Тимчасові посвідчення, виготовлені та видані військовозобов’язаним до набрання чинності цим наказом, вважаються дійсними.

    Згідно п. 4 Порядок виготовлення, видачі та знищення тимчасового посвідчення військовозобов’язаного заміні підлягають тимчасові посвідчення:

    • втрачені чи зіпсовані військовозобов’язаними;
    • у яких не залишилось місця для внесення інформації.

    На жаль, через те, що у Вашому ТП вказаний термін дії - його потрібно буде замінити.

    Потенційна проблема - це штраф за порушення правил військового обліку за статтею 210 КУпАП (850-1700 грн)

    Вам скоріше можуть видати повістку на уточнення даних через 3 або 6 місяців, в залежності на який термін оформлять відстрочку. Мобілізаційне розпорядження, як правило , при оформленні відстрочки не видають.

    чи варто дочекатися 18 травня, і через електронний кабінет оновити всі дані, а після цього йти в ТЦК?

    Якщо крайньої необхідності йти до ТЦК немає, тоді краще зачекайте.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Кирда Вячеслав Володимирович
    20%

    Вітаю Вас, Сергію!

    Таке питання. Якщо я маю підставу для відстрочки, мені потрібно спочатку подати всі документи, що підтверджують це право? Чи спочатку пройти влк?

    Для початку, як я раджу своїм клієнтам, оформіть заяву про відстрочку разом з іншими документами, що підтверджують наявність підстави для відстрочки (паспорти, коди, свідоцтво про народження, про спільну реєстрацію) (у кожній ситуації такий перелік є індивідуальним) та направте поштовим зв'язком рекомендованим листом з описом вкладення. Далі, після того як документи будуть вручені працівникам ТЦК, Ви можете сміливо йти до ТЦК та СП та проходити ВЛК, у тому числі.

    ПС: маю тимчасове військове посвідчення у якого кілька місяців тому закінчився термін дії. Чи є якісь гарантії того що після проходження ВЛК мені не видадуть мобілізаційне розпорядження?

    Вищезазначений алгоритм дій є таким гарантом. Якщо подібне траплятиметься, Ви маєте право просто нічого не підписувати та відмовлятися. У поясненні можете написати про те, що Ви маєте право на відстрочку від мобілізації, яке було проігноровано представниками центру комплектування.

    чи варто дочекатися 18 травня, і через електронний кабінет оновити всі дані, а після цього йти в ТЦК?

    Наразі достеменно невідомо, яким чином працювати електронний кабінет. З 18 травня законодавство передбачатиме, що:

    "...громадяни України, які перебувають на військовому обліку, зобов’язані протягом 60 днів з дня набрання чинності цим Законом уточнити адресу проживання, номери засобів зв’язку, адреси електронної пошти (за наявності електронної пошти) та інші персональні дані..."

    Але звертаю увагу, що Закон надаватиме Вам такі способи оновлення даних:

    через центр надання адміністративних послуг

    через електронний кабінет призовника, військовозобов’язаного, резервіста,

    через ТЦК та СП.

    Як на мою точку зору, створювати електронний кабінет одразу - не потрібно.

    З повагою!

    Корнійчук Євген Іванович
    20%

    Доброго дня, я вважаю, що краще почекати 18 травня, після чого оновити свої дані.

    Чоловіки, які перебувають в Україні, можуть уточнити свої дані в:

    • ТЦК;
    • центрі надання адміністративних послуг;
    • через електронний кабінет призовника, військовозобов'язаного та резервіста.

    За новим законом чоловіки призовного віку мають самостійно оновити дані, а не очікувати повістку.

    У разі відвідування ТЦК, вам краще одразу подати заяву на ім'я комісара тцк про надання відстрочки від мобілізації додавши до неї нотаріально завірені копії документів які підтверджують підстави для відстрочки.

    Заяву пишіть у двох екземплярах, щоб на одному поставили штамп про її прийняття і вона залишилась у вас, як доказ її подачі.

    У разі спроби вручення вам бойової повістки на відправку, відмовляйтеся її підписувати у такому разі буде складено акт відмови в якому ви зазначте причину відмови, у вашому випадку це наявність підстав для відстрочки. У такому разі будь яка відповідальність відсутня.

    Богун Сергій Павлович
    20%

    Доброго дня.

    Відповідно до пункту 1 Положення, територіальні центри комплектування та соціальної підтримки є органами військового управління, що забезпечують виконання законодавства з питань військового обов`язку і військової служби, мобілізаційної підготовки та мобілізації.

    Територіальні центри комплектування та соціальної підтримки оформлюють та видають військово-облікові документи призовникам, військовозобов’язаним та резервістам. Оформляють для військовозобов’язаних, резервістів відстрочки від призову під час мобілізації та в особливий період і воєнний час, які надаються в установленому порядку, а також ведуть їх спеціальний облік.

    ВІЙСЬКОВІ КВИТКИ ВИДАЮТЬСЯ ПІД ОСОБИСТИЙ ПІДПИС У ВІДОМОСТІ ВИДАЧІ ВІЙСЬКОВИХ КВИТКІВ (ТИМЧАСОВИХ ПОСВІДЧЕНЬ) Р(М)ВК.

    Ваші можливі дії при поданні заяви щодо оформлення відстрочки:

    - Написати заяву;

    - Зібрати та завірити нотаріально всі необхідні документи, які підтверджують право на отримання відстрочки;

    - Зареєструвати заяву з документами в ТЦКСП;

    - Направити заяву Укрпоштою у разу неприйняття заяви в ТЦКСП.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України