Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Військове право, 03 травня 2024, питання №107580 250₴

Обмежено придатний чи непридатний (протиречиві дані військового квитка)?

Доброго дня.
У 2015 році я отримав "білий" військовий квиток, де вказано, що за станом здоров'я я "непридатний у мирний час, але обмежено придатний у воєнний час" за статтею 16а з переліку хвороб.

Довгий час я вважав себе обмежено придатним, але у зв'язку з останніми законопроектами вирішив перевірити інформацію: по закону, стаття 16а означає повну непридатність до несення військової служби, в тому числі і в оновленому прийнятому варіанті. Однак примітка конкретизує, що в мене обмежена придатність у військовий час. Таким чином виходить певне протиріччя. Чи можливо таке уточнення у військовому квитку, або це є помилкою лікаря ВЛК?

Відповіді юристів (12)

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю Вас!

    У 2015 році я отримав "білий" військовий квиток, де вказано, що за станом здоров'я я "непридатний у мирний час, але обмежено придатний у воєнний час" за статтею 16а з переліку хвороб (шизотиповий розлад).Довгий час я вважав себе обмежено придатним, але у зв'язку з останніми законопроектами вирішив перевірити інформацію: по закону, стаття 16а означає повну непридатність до несення військової служби, в тому числі і в оновленому прийнятому варіанті. Однак примітка конкретизує, що в мене обмежена придатність у військовий час. Таким чином виходить певне протиріччя. Чи можливо таке уточнення у військовому квитку, або це є помилкою лікаря ВЛК?

    Так, тут є певні протиріччя. У 2015 році стаття 16А передбачала визнання особи непридатною до військової служби з виключенням з військового обліку. Тому тут два варіанти:

    1. Або дійсно працівниками ТЦК допущено помилку при заповненні Вашого військового квитка.

    2. Або допущено помилку при заповненні статті, можливо все таки там мало бути стаття 16б.

    Доволі дискусійне питання, яке потрібно з'ясовувати. А допоможе в цьому Вам, наприклад, адвокатський запит до ТЦК та СП щодо надання копії довідки ВЛК про проведення Вам медичного огляду лікарями. У довідці точно буде зазначено вірно статтю та діагноз. Гадаю, шо все таки мова йде про некомпетентність працівників ТЦК. Питання варто рухати. Або можете подати заяву від себе щодо підтвердження/спростування інформації.

    З повагою!

    Дерій Владислав Олегович

    Доброго дня!

    У Вас явна помилка. На жаль, якщо у Вас не збереглася копія довідки ВЛК - Вас можуть направити на повторне ВЛК.

    Представники ТЦК будуть всіма правдами та неправдами говорити, що помилка в підпункті, а не в тому, що Вас визнали непридатним з виключенням з військового обліку.

    Яка у Вас відмітка про військовий облік "Знятий" чи "Виключений" ?

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    • Артур Клієнт 14 днів тому

      Запису про зняття чи виключення з військового обліку немає, але на 13-ій сторінці вказано про 2 категорію обліку. Також на 2-ій сторінці вказано "Зарахований в запас за станом здоров'я"

      • Дерій Владислав Олегович

        Якщо Вас, навіть, не зняли з військового обліку - тоді Вам буде складно щось довести представникам ТЦК. Питання потрібно вирішувати в судовому порядку. При цьому без довідки ВЛК буде скдладно щось зробити.

        На даний час, згідно записів у Вашому військовому квитку - Ви являєтесь військовозобов'язаним та підлягаєте повторному огляду.

        Завтра набуде сили Закон 3621-IX про повторний медичний огляд обмежено придатних https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3621-20#Text Відповідно до Прикінцевих та перехідних положень:

        2. Установити, що громадяни України, які були визнані обмежено придатними до військової служби до набрання чинності цим Законом, протягом дев’яти місяців з дня набрання чинності цим Законом підлягають повторному медичному огляду з метою визначення придатності до військової служби.

        3. Кабінету Міністрів України протягом трьох місяців з дня набрання чинності цим Законом забезпечити:

        • прийняття нормативно-правових актів, необхідних для реалізації цього Закону;
        • приведення своїх нормативно-правових актів у відповідність із цим Законом;
        • приведення міністерствами та іншими центральними органами виконавчої влади їх нормативно-правових актів у відповідність із цим Законом.

        Завтра також відбудуться зміни до наказу МОУ 402 Скоріш за все із середини травня розпочнеться переогляд на підтвердження придатності до служби тих людей, які були визнані обмежено придатними. Порядок оповіщення військовозобов’язаних (резервістів) та їх прибуття до ТЦК повинен бути розроблений Кабінетом Міністрів. На даний час виклик здійснюється виключно по повістці.

        • Артур Клієнт 14 днів тому

          Чи є сенс спершу звернутись до медичної установи, яка проводила лікування і уточнити діагноз (разом з ним і статус діагнозу у воєнному обліку)? Таку інформацію там можуть надати?

          • Дерій Владислав Олегович
            100%

            Ви ж проходили огляд військово-лікарську комісію, а не лікарсько-консультативну комісію, тому заклад охорони здоров'я навряд чи Вам дасть інформацію, але спробувати можете.

            В 2015 році до пункту "а" належали усі форми шизофренії, шизотипових та маячних розладів з частою повторюваністю фаз та хронічним перебігом.

            Тобто, якщо у Вас був діагностований хронічний перебіг хвороби з частою повторюваністю фаз - Вас повинні були виключити. Якщо у Вас була легка форма розладу, то цілком ймовірно, що Вас правомірно визнали обмежено придатним.

            • Артур Клієнт 14 днів тому

              Для підтвердження діагнозу ВЛК у 2015 році направили мене до медичної установи, де я мав перебувати 2 тижні. Напевно, спробую цей варіант спочатку. Дякую за консультацію

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Артуре!

    Редакції Наказу МОУ №402 за 2015 рік передбачали непридатність з виключенням з обліку за статтею 16 "а" так само, як і станом на зараз. Це стосувалось і графи І (для призовників), і графи ІІ (для військовозобов'язанних) Розкладу хвороб.

    Чи маєте Ви на руках довідку ВЛК в якій зазначено, що на підставі статті 16 "а" Вас було виключено з військового обліку?

    Варіантів подібного запису у ВОД можливо два:

    1. Помилка ТЦК при внесенні даних до ВОД й проставлення пункту "а" замість пункту "б".

    2. Помилка ВЛК, яка винесла невірну постанову і визначила Вас обмежено придатним за пунктом "а" статті.

    Отже, станом на зараз у будь якому разі вирішити це питання не можливо. Тому Вам необхідно звертатись саме до останнього із відповідною заявою про надання довідки ВЛК. Без довідки Вам буде складно вирішити це питання. До того ж, як обмежено придатний Ви підлягаєте переогляду упродовж 9 місяців з 04.05.2024 року.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    • Артур Клієнт 14 днів тому

      Довідки ВЛК немає і не пам'ятаю чи така була (хоча не виключаю). Є лише військовий квиток

      • Айвазян Юрий Климентьевич

        Довідка ВЛК обов'язково повинна бути. Вам просто могли її не видати після проходження ВЛК.

        • Артур Клієнт 14 днів тому

          В такому випадку отримати її я зможу лише у ТЦК?

          • Айвазян Юрий Климентьевич

            Тільки там, на жаль, іншого шляху законодавством не визначено. Ви можете не йти до ТЦК особисто, а написати відповідну заяву та направити її на адресу ТЦК поштою. Також можете скористатися послугами адвоката у Вашому місті, який направить адвокатський запит до ТЦК.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України