Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Цивільне право, 04 травня 2024, питання №107612 240₴

Відтермінування від призову згідно довідки про навчання

Доброго дня, підкажіть, будь ласка, якщо я наразі здобуваю вищу освіту( рівень Магістр) по новій спеціальності, а до цього у отримав диплом спеціаліста по іншій спеціальності, то чи маю я право на відтермінування від призову згідно довідки про навчання і до якого періоду, якщо навчання закінчується у грудні 2024 року?
Питання цікавить згідно старого закону що діє до 18.05.2024 і згідно нового? Якщо так, то згідно якого пункту.
Також, якщо я піду у ТЦК і пройду ВЛК наприклад 10.05.2024, чи можуть мені вручити мобілізаційне розпорядження враховуючи що новий закон ще не набув чинності?

Відповіді юристів (9)

    Айвазян Юрий Климентьевич
    25%

    Доброго дня, Анатолію!

    На жаль зазначені Вам обставини не дають Вам права на отримання відстрочки у зв'язку з навчанням у магістратури ВНЗ.

    .Відповідно до Закону України 3633-IX «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань проходження військової служби, мобілізації та військового обліку», який набере чинності з 18 травня, Ваша підстава для відстрочки виглядатиме наступним чином:

    11) статтю 23 викласти в такій редакції:

    "Стаття 23. Відстрочка від призову на військову службу під час мобілізації

    3. Призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період не підлягають також:

    1) здобувачі професійної (професійно-технічної), фахової передвищої та вищої освіти, які навчаються за денною або дуальною формою здобуття освіти і здобувають рівень освіти, що є вищим за раніше здобутий рівень освіти у послідовності, визначеній частиною другою статті 10 Закону України "Про освіту", а також докторанти та особи, зараховані на навчання до інтернатури;"

    Згідно ст. 10 Закону України Рівнями освіти є:

    "дошкільна освіта;

    початкова освіта;

    базова середня освіта;

    профільна середня освіта;

    перший (початковий) рівень професійної (професійно-технічної) освіти;

    другий (базовий) рівень професійної (професійно-технічної) освіти;

    третій (вищий) рівень професійної (професійно-технічної) освіти;

    фахова передвища освіта;

    початковий рівень (короткий цикл) вищої освіти;

    перший (бакалаврський) рівень вищої освіти;

    другий (магістерський) рівень вищої освіти;

    третій (освітньо-науковий/освітньо-творчий) рівень вищої освіти."

    У Вашому випадку Ви вже маєте диплом спеціаліста, який відповідає за рівнем отриманої освіти диплому магістра, а отже послідовність отримання вищої освіти Вами порушена. Ваш наступний рівень отримання освіти має бути - третій (освітньо-науковий/освітньо-творчий) рівень вищої освіти.

    У зв'язку з цим Вам дадуть довчитись до кінця учбового року, а потім, у разі відсутності інших підстав для відстрочки, цілком можуть і мобілізувати.

    Якщо зараз Ви з'явитесь у ТЦК, Вас дійсно можуть направити на проходження ВЛК та видати мобілізаційне розпорядження. Тому рекомендую ще до того спробувати пошукати іншу підставу для відстрочки.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    • Анатолий Клієнт 13 днів тому

      доброго дня, підкажіть, будь ласка, чи має право ТЦК у мене вилучити військовий квиток на період проходження ВЛК, якщо ні, то згідно якого пункту закону?

      Д

      • Айвазян Юрий Климентьевич

        Ні, законодавство не надає права ТЦК забирати Ваш ВОД на період проходження ВЛК.

        Відповідно до Указу Президента України "Про Положення про військовий квиток осіб рядового, сержантського і старшинського складу та Положення про військовий квиток офіцера запасу":

        "1. Військовий квиток осіб рядового, сержантського і старшинського складу (далі - військовий квиток) є ДОКУМЕНТОМ, що посвідчує особу військовослужбовця (військовозобов'язаного, резервіста) та визначає належність його власника до виконання військового обов'язку.

        13. Військовослужбовець (військовозобов'язаний, резервіст) може передавати військовий квиток іншим фізичним чи юридичним особам лише за умови одержання оформленої у встановленому порядку розписки про отримання відповідними фізичними чи юридичними особами такого квитка".

    Богун Сергій Павлович
    25%

    Доброго дня.

    Пунктом 3 частини 2 Розділу ІІ «Прикінцеві та перехідні положення» Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань проходження військової служби, мобілізації та військового обліку» від 11 квітня 2024 року № 3633-IX передбачено, що громадяни України, які навчаються у закладах освіти та мали право на відстрочку на час навчання, у разі втрати цього права відповідно до статті 23 Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" зберігають таке право до завершення поточного навчального року.

    Отже в контексті Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань проходження військової служби, мобілізації та військового обліку» від 11 квітня 2024 року № 3633-IX, Ви маєте право на відстрочку до кінця навчального року.

    Дерій Владислав Олегович
    25%

    Доброго дня!

    Якщо Ви зараз підете оформлювати відстрочку, то в ТЦК будуть затягувати з розглядом Вашої заяви та документів, адже згідно законопроєкту 10449 зміниться підстава для відстрочки. Мобілізаційне розпорядження Вам не повинні вручити, а от повістку на уточнення даних цілком можливо.

    З 18 травня нова редакція статті 23 ЗУ "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" виглядатиме так : ".. Призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період не підлягають також: 1) здобувачі професійної (професійно-технічної), фахової передвищої та вищої освіти, які навчаються за денною або дуальною формою здобуття освіти і здобувають рівень освіти, що є вищим за раніше здобутий рівень освіти у послідовності, визначеній частиною другою статті 10 Закону України "Про освіту", а також докторанти та особи, зараховані на навчання до інтернатури..."

    Згідно частини 2 статті 10 ЗУ "Про освіту"

    Рівнями освіти є:

    • дошкільна освіта;
    • початкова освіта;
    • базова середня освіта;
    • профільна середня освіта;
    • перший (початковий) рівень професійної (професійно-технічної) освіти;
    • другий (базовий) рівень професійної (професійно-технічної) освіти;
    • третій (вищий) рівень професійної (професійно-технічної) освіти;
    • фахова передвища освіта;
    • початковий рівень (короткий цикл) вищої освіти;
    • перший (бакалаврський) рівень вищої освіти;
    • другий (магістерський) рівень вищої освіти;
    • третій (освітньо-науковий/освітньо-творчий) рівень вищої освіти.

    Згідно прикінцевих положень законопроєкту 10449 "... громадяни України, які навчаються у закладах освіти та мали право на відстрочку на час навчання, у разі втрати цього права відповідно до статті 23 Закону України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію” зберігають таке право до завершення поточного навчального року ..."

    ОТЖЕ, у зв'язку з тим, що Ви здобуваєте другу вищу освіту (адже спеціаліст прирівнюється до магістра) у Вас зберігається право на відстрочку лише до кінця навчального року.

    Як правило, навчальний рік закінчується 28 червня 2024 року (https://www.kmu.gov.ua/npas/pro-pochatok-navchalno...), але ця дата стосується закладів середньої освіти.

    Якщо в Положенні про організацію освітнього процесу Вашого університету вказано, що навчальний рік закінчується в іншу дату, то від неї і потрібно відштовхуватись. Уточніть в своєму університеті коли закінчується навчальний рік. Проте, орієнтуйтесь на червень. Так як це нове завконодавство - ТЦК може його трактувати як захоче, проте постанова КМУ про навчальний рік стосується закладів середньої освіти, а у ВНЗ він передбачено Положеннями. На жаль, в законопроєкті 10449 немає уточнення щодо того, який навчальний рік застосовувати - той що вказав Кабінет мінімістрів чи той, що затверджений університетом.

    Для оформлення відстрочки Вам необхідно підготувати заяву про відстрочку, довідку про навчання, контракт про навчання (за наявності) та військово-обліковий документ. Для військовозобов'язаних - військовий квиток або тимчасове посвідчення військовозобов'язаного.

    Найближчим часом повинен зафункціонувати електронний кабінет військовозобов’язаного, цілком можливо, що оформити відстрочку можна через нього. Проте, на даний час це відбувається через ТЦК

    Якщо до ТЦК будете звертатись особисто - обов'язково зареєструйте заяву про відстрочку - для цього її необхідно подати в 2-х екземлярах. На другому екземлярі ТЦК має проставити відмітку про те, що вони отримали від Вас заяву: печатку/підпис та дату прийому. Ви цей екземляр маєте залишити в себе, як доказ подачі документів про відстрочку.

    Якщо з самого початку заяву не реєструють - тоді відправляйте документи поштою цінним листом з описом вкладеного. Зберігайте квитанцію та опис вкладеного.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Бажаю Вам успіхів!

    Кирда Вячеслав Володимирович
    25%

    Вітаю Вас!

    Доброго дня, підкажіть, будь ласка, якщо я наразі здобуваю вищу освіту( рівень Магістр) по новій спеціальності, а до цього у отримав диплом спеціаліста по іншій спеціальності, то чи маю я право на відтермінування від призову згідно довідки про навчання і до якого періоду, якщо навчання закінчується у грудні 2024 року?

    16 квітня 2024 року Президент України підписав законопроєкт 10449 (новий мобілізаційний законопроєкт), який набирає чинності 18 травня 2024 року.

    Нова редакція передбачатиме, що право на відстрочку матимуть:

    "...здобувачі професійної (професійно-технічної), фахової передвищої та вищої освіти, які навчаються за денною або дуальною формою здобуття освіти і здобувають рівень освіти, що є вищим за раніше здобутий рівень освіти у послідовності, визначеній частиною другою статті 10 Закону України "Про освіту", а також докторанти та особи, зараховані на навчання до інтернатури..."

    Які висновки можливо зробити?

    Ті, хто має диплом "спеціаліста", при здобутті магістратури не матимуть права на відстрочку. Відповідно до підпункту 2 пункту 2 розділу XV Закону України "Про вищу освіту" вища освіта за освітньо-кваліфікаційним рівнем спеціаліста (повна вища освіта) після набрання чинності цим Законом прирівнюється до вищої освіти ступеня магістра.

    З огляду на це:

    "...3) громадяни України, які навчаються у закладах освіти та мали право на відстрочку на час навчання, у разі втрати цього права відповідно до статті 23 Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" зберігають таке право до завершення поточного навчального року.."

    У Вашому закладів освіти мають бути внутрішні накази про організацію освітнього процесу у 2023-2024 навчальному році, у тому числі мають бути строки такого навчального року. Ось саме на них і можливо у цій ситуації орієнтуватися. Для цього зверніться до свого деканату, думаю цю інформацію Вам нададуть. Але головне, що Ви дійсно маєте право на відстрочку до закінчення цього навчального року. Залишилося з'ясувати строки цього. Завірену копію такого наказу ВУЗу я раджи завжди мати при собі.

    Питання цікавить згідно старого закону що діє до 18.05.2024 і згідно нового? Якщо так, то згідно якого пункту.Також, якщо я піду у ТЦК і пройду ВЛК наприклад 10.05.2024, чи можуть мені вручити мобілізаційне розпорядження враховуючи що новий закон ще не набув чинності?

    Наразі я не раджу Вам з'являтися до ТЦК та СП, оскільки Ваше право на відстрочку гарантоване тільки до закінчення навчального року. Враховуючи, що строки розгляду документів інколи складають 1-1,5 місяці, "на виході" Ви отримаєте мобілізаційне розпорядження або "бойову" повістку. У Вашій ситуації вступати потрібно до аспірантури як рівень освіти, що вищий за раніше здобутий у Вас.

    З повагою!

    Анатолий Клієнт 13 днів тому

    Підкажіть, будь ласка, при проходженні ВЛК чи має право ТЦК вилучити у мене військовий квиток?

    Якщо ні, то згідно якого пункту закону?

    Дякую.

    • Богун Сергій Павлович

      Доброго дня.

      Ні. Таких повноважень у ТЦКСП не має.

      Вилучення військово- облікового документа здійснюється виключно в порядку встановленому законодавством.

    • Кирда Вячеслав Володимирович

      При проходженні ВЛК - звісно, що ні. Але часто військовий квиток ТЦК просять надати для оформлення та заповнення інформації щодо надання відстрочки, до прикладу. Але якщо його вилучать, мають видати розписку про отримання. Це єдиний можливий варіант, при якому військовий квиток може опинитися в ТЦК та СП. Будьте обачні.

      З повагою!


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України