Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Військове право, 04 травня 2024, питання №107613 300₴

Вилучення військового квитка та повістка працівнику критичної інфраструктури

Доброго дня, в продовження попередньої теми.
Чоловік працює в критичній інфраструктурі, але має старий ВОС, за вказівкою начальника відділу кадрів пішов 2.05 до ТЦК, щоб оновити ВОС для оформлення бронювання. Замість оновлення ВОС у нього забрали військовий квиток та виписали повістку на сьогодні 4.05, ніяких довідок про те, що квиток забрали,не надали.
Наступного дня він прийшов до ТЦК із гарантійним листом від підприємства, що його буде одразу заброньовано, як тільки йому оновлять ВОС та видадуть новий військовий квиток, та заявою на повернення квитка. Заяву і лист прийняли і зареєстрували, маємо копію зі штампом,але квиток не повернули і сказали, що чекають по повістці.
Чоловіку стало погано і нам довелося звернутися до лікаря, який визначив дуже високий рівень цукру в крові та гостру реакцію на стрес. За таким діагнозом швидка не забирає, але виписали лікарняний на 8 днів та відвідування лікарів за направленням.
Ми написали скарги до Міністерства оборони України, ДБР, чоловік заніс заяву в поліцію та зареєстрував. На жаль, залишити заяву по телефонам не вдалося, за вказаними номерами, ніхто не відповідав.
Отаке коло. Чоловік офіційно працює в критичній інфраструктурі, має військову спеціальність, на яку дозволене бронювання, але замість оновлення ВОС у нього забрали військовий квиток та видали повістку. Він не знав, як поступати в той момент.
Вчора, коли я понесла занести його лікарняний в ТЦК, наді мною морально знущалися, але забрали лікарняний.
Прошу дії далі покроково. Лікарняний до 13 травня. В понеділок чоловік поїде на підприємство у відділ кадрів, можливо, попросить написати якийсь лист від директора, що підприємство вимагає повернути військовий квиток йому для оформлення броні. Це щось дасть ? Грошей особливо у нас ні на що немає.

Відповіді юристів (10)

    Дерій Владислав Олегович
    33%

    Доброго дня!

    Через неявку по бойовій повістці, ТЦК можуть звернутися до поліції, проте, якщо у чоловіка є документ підтверджуючий поважну причину для неявки (лікарняний) його не повинні притягнути до кримінальної відповідальності за ухилення від мобілізації.

    На даний час потрібно, щоб кадровик подав СПИСОК на бронювання, де вкаже ВОС та інші дані чоловіка згідно повістки. Військовий квиток для бронювання не потрібен. Крім того, отримати військовий квиток Ваш чоловік повинен особисто, кадровик не зможе змусити ТЦК віддати військово-обліковий документ чоловіка.

    Гарантійний лист - це не відстрочка, тому необхідно, щоб чоловік мав рішення Мінекономіки про бронювання.

    Лише після того, як чоловік буде заброньований він особисто може звертатись до ТЦК. На даний час це краще робити через адвоката.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    • Марина Клієнт 13 днів тому

      Добрий день, дякую за швидку відповідь!

      Скажіть, будь ласка, чи існує якесь термінове та індивідуальне подання на бронювання працівника критичної інфраструктури? Бо кадровик йому сказав, що списки подали ще в лютому і досі чекають... Бреше ?

      • Дерій Владислав Олегович

        Справа в тому, що підприємство дійсно могло подати списки в лютому, а Мінекономіки діє неправомірно та затягує з рішенням. Проте, загалом бронювання повинно тривати до 1 місяця. Термінового або індивідульного бронювання не існує.

        Згідно Порядку бронювання військовозобов’язаних за списком військовозобов’язаних під час дії воєнного стану

        8. Центральний орган виконавчої влади, який забезпечує формування та реалізує державну політику у відповідній сфері, або обласна, Київська та Севастопольська міські держадміністрації, або обласна, Київська та Севастопольська міські військові/військово-цивільні адміністрації (у разі їх утворення), МЗС, Секретаріат Кабінету Міністрів України проводять перевірку повноти заповнення списку, наявності наданого до нього обґрунтування, дотримання вимог щодо кількості військовозобов’язаних, які підлягають бронюванню, та подають його у строк не більше ніж П'ЯТЬ робочих днів з дня отримання списку на погодження Генеральному штабу Збройних Сил (СБУ, Службі зовнішньої розвідки).

        9. З метою погодження списки, подані відповідно до пунктів 4-8 цього Порядку, розглядаються щодо повноти заповнення та наявності обґрунтувань Генеральним штабом Збройних Сил (СБУ, Службою зовнішньої розвідки) у строк не більше ніж 10 робочих днів з дня їх отримання.

        10. За результатами перевірки списків, поданих відповідно до пункту 9 цього Порядку, щодо повноти їх заповнення, наявності обґрунтувань та погодження Генеральним штабом Збройних Сил (СБУ, Службою зовнішньої розвідки) Мінекономіки приймає у строк не більше ніж п’ять робочих днів з дня отримання зазначених списків рішення про бронювання військовозобов’язаних.

    Айвазян Юрий Климентьевич
    33%

    Доброго дня, Марина!

    Одразу хочу Вас попередити, що ВОД працівники ТЦК можуть вилучити, але зобов'язані по закону надати про це розписку.

    Також по ходу опису Вами згаданих в питання подій можу зауважити, що гарантійний лист від підприємства не є документом, що може забезпечити чоловіку відстрочку. Таким документом може бути лише персоніфіцирований витяг з наказу Мінекономіки.

    Загалом порядок бронювання особи на підприємстві критичної інфраструктури врегульований Постановою Кабінету Міністрів України від 27 січня 2023 р. № 76 «Про порядок бронювання військовозобов’язаних за списком військовозобов’язаних під час дії воєнного стану». Згідно цього порядку, якщо коротко:

    "Бронювання військовозобов’язаних, зазначених у пункті 1 цього Порядку, здійснюється згідно з рішенням Мінекономіки за списками військовозобов’язаних, які пропонуються до бронювання на період мобілізації та на воєнний час (далі — список), погодженими Генеральним штабом Збройних Сил (військовозобов’язаних, які перебувають на військовому обліку в СБУ, Службі зовнішньої розвідки, — за списками, погодженими СБУ, Службою зовнішньої розвідки).

    Заброньованим військовозобов’язаним надається відстрочка від призову на військову службу під час мобілізації (далі — відстрочка).

    У рішенні Мінекономіки зазначається строк дії відстрочки, який не може перевищувати:

    строку проведення мобілізації — для військовозобов’язаних, зазначених в абзаці другому пункту 1 цього Порядку;

    шість місяців — для військовозобов’язаних, зазначених в абзацах третьому — п’ятому пункту 1 цього Порядку.

    3. Керівники органів державної влади, інших державних органів, органів місцевого самоврядування, підприємств, установ і організацій відповідають за включення військовозобов’язаних працівників до списків, а також за відповідність облікових даних військовозобов’язаних, зазначених у списку, їх військово-обліковим документам.

    У разі потреби звіряння відповідності військово-облікових даних військовозобов’язаних, зазначених у списку, їх військово-обліковим документам здійснюється в установленому законодавством порядку.

    Органами державної влади, іншими державними органами, органами місцевого самоврядування, підприємствами, установами і організаціями під час формування списків можуть враховуватися критерії бронювання військовозобов’язаних за органами державної влади, іншими державними органами, органами місцевого самоврядування та підприємствами, установами і організаціями на період мобілізації та на воєнний час згідно з додатком 6 до Порядку бронювання військовозобов’язаних за органами державної влади, іншими державними органами, органами місцевого самоврядування та підприємствами на період мобілізації та на воєнний час, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 4 лютого 2015 р. № 45, — із змінами, внесеними постановою Кабінету Міністрів України від 11 січня 2018 р. № 12, а також переліки посад і професій військовозобов’язаних, які підлягають бронюванню на період мобілізації та на воєнний час, затверджені розпорядженням Кабінету Міністрів України від 18 березня 2015 р. № 493.

    8. Підприємства, установи і організації, які є критично важливими для функціонування економіки та забезпечення життєдіяльності населення в особливий період, подають список до центрального органу виконавчої влади, який забезпечує формування та реалізує державну політику у відповідній сфері, або відповідної обласної, Київської та Севастопольської міської держадміністрації, або відповідної обласної, Київської та Севастопольської міської військової/військово-цивільної адміністрації (у разі її утворення), на території юрисдикції якої вони розташовані.

    11. З метою оформлення військовозобов’язаним відстрочок Мінекономіки надсилає рішення про бронювання військовозобов’язаних органам державної влади, іншим державним органам, якими подано списки, а також Генеральному штабу Збройних Сил (СБУ, Службі зовнішньої розвідки).

    Генеральний штаб Збройних Сил (СБУ, Служба зовнішньої розвідки) у триденний строк доводить зазначене рішення до відома відповідних територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки (відповідного підрозділу Центрального управління та/або регіональних органів СБУ, відповідного підрозділу Служби зовнішньої розвідки).

    Орган державної влади, інший державний орган, орган місцевого самоврядування, підприємство, установа і організація видає військовозобов’язаному витяг із зазначеного рішення за формою згідно з додатком 3.

    Витяг, завірений підписом керівника та печаткою (у разі її наявності) відповідного органу державної влади, іншого державного органу, органу місцевого самоврядування, підприємства, установи чи організації, є документом, що підтверджує надання військовозобов’язаному відстрочки.

    Витяг видається військовозобов’язаному під розпис у відомості видачі бланків спеціального військового обліку, складеній за формою згідно з додатком 4.

    Органи державної влади, інші державні органи, органи місцевого самоврядування, підприємства, установи і організації у п’ятиденний строк з дня видачі витягу військовозобов’язаному надсилають до територіального центру комплектування та соціальної підтримки, де військовозобов’язаний перебуває на військовому обліку (відповідного підрозділу Центрального управління та/або регіональних органів СБУ, відповідного підрозділу Служби зовнішньої розвідки), повідомлення про бронювання військовозобов’язаного за формою згідно з додатком 5 для зарахування його на спеціальний військовий облік.

    Територіальний центр комплектування та соціальної підтримки, в якому військовозобов’язаний перебуває на військовому обліку (відповідний підрозділ Центрального управління та/або регіональний орган СБУ, відповідний підрозділ Служби зовнішньої розвідки), на підставі рішення про бронювання військовозобов’язаних зараховує такого військовозобов’язаного на спеціальний військовий облік."

    Після цього вимушеного короткого лікбезу про бронювання перейде до головного - ВАШОГО ХОДІННЯ ПО КОЛУ...

    На жаль, протягом останніх місяців неодноразово зіткався з аналогічними, що і у Вашого чоловіка, ситуаціями по бронюванню. Це дійсно замкнене коло, і вихід з нього на жаль лише один - шукати нову підставу для відстрочки, і якомога швидче!

    Абсолютно переконаний в тому, що ТЦК не поверне чоловіку ВОД, не поміняє ВОС і взагалі не дасть йому жодної можливості забронюватись. Навпаки, ТЦК доведе питання про його мобілізацію до логічного чи скорше драматичного для Вас кінця. Тому рекомендую з пошуком іншої підстави для відстрочки поспішити. У Вас його майже не залишилось.

    Вибачте, що несу Вам дурні новини, але пропонувати Вам воювати з ТЦК за повернення ВОД та зміну ВОС не дозволяє професійна порядність. Це все одно, що воювати з вітряними млинами.

    В той самий час без цих змін список з Вашим чоловіком, скорше за все не пройде узгодження з Генштабом. А якщо і пройде, то бронювання чоловіка в кінці кінців не дозволить ТЦК, і вся робота по отриманню витягу Мінекономіки буде даремною.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    • Марина Клієнт 13 днів тому
      Добрий день, дякую за розширену відповідь, на жаль, інших підстав для відстрочки немає взагалі, як і можливості, "щоб вони з'явилися".
    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю Вас!

    Вчора, коли я понесла занести його лікарняний в ТЦК, наді мною морально знущалися, але забрали лікарняний.Прошу дії далі покроково. Лікарняний до 13 травня. В понеділок чоловік поїде на підприємство у відділ кадрів, можливо, попросить написати якийсь лист від директора, що підприємство вимагає повернути військовий квиток йому для оформлення броні. Це щось дасть ? Грошей особливо у нас ні на що немає.

    На жаль, але ситуація доволі прикра. Швидкого рішення даної проблеми не буде, адже змусити ТЦК повернути військовий квиток - це справа не з легких. Проблема нашої системи полягає в тому, що скарга на будь-які незаконні дії може розглядатися протягом 1 місяця, а інколи діяти потрібно терміново. Це як раз про Вашу ситуації. Загалом на даному етапі Ви все зробити правильно, оформили лікарняний та офіційно повідомили про це ТЦК та СП. Ситуація практично безвихідна, на жаль.

    Єдина надія - це отримання бронювання. Для цього дійсно варто тягнути час. Маю делікатне питання, з огляду на наявну інформацію, Ваш чоловік випадково працює не в Укрзалізниці?

    • Марина Клієнт 13 днів тому

      Ні , працює в Київпастранс, водій громадського транспорту. Просто виходить, що керівник відділу кадрів його підставив, коли направив до ТЦК для оновлення коду... Скажіть, будь ласка, а якщо підстав для відстрочки ніяких немає взагалі (ми їх і "не знайдемо", бо бідні), варіант єдиний - звільнятися з роботи ?

      • Кирда Вячеслав Володимирович
        33%

        На жаль, але так. Дійсно, кадри явно трошки підставили працівника, оскільки якщо за їх словами вони подали на бронювання ще в лютому, то навіщо було направляти для оновлення ВОС до отримання витягу з наказу Мінекономіки. Але і кадри зрозуміти можливо, адже за умови неоновленої ВОС ТЦК може не поставити людину на спеціальний військовий облік. Тому винних тут не знайдеш, на жаль...

        З повагою!

    Корнійчук Євген Іванович
    1%

    Доброго дня, на мою думку для вирішення питання, треба на пряму звернутись до комісара ТЦК пояснити ситуацію, А також подати скаргу,що у вас відібрали військовий квиток та його не повертають. Це буде самий ефективний спосіб.

    • Марина Клієнт 13 днів тому
      Вітаю, вчора чоловік якраз до комісара і звертався із заявою про повернення квитка та гарантійним листом від підприємства. І скарги подав письмові в Міноборони, поліцію та ДБР. Поки що немає відповіді.

Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України