Задайте питання юристу

837 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Міграційне право, 16 травня 2024, питання №109081 1150₴

"довідка про реєстрацію особи громадянином України" для громадянки РФ закордоном

Повнолітня громадянка РФ, не проживає в Україні, але має українське свідоцтво про нарождення. В ньому вписані родичі, з яких мама - громадянка України і проживає в Україні. Громадянка РФ хоче отримати білий паспорт і повернутися в Україну.

Маю два питання.

1. Наскільки я зрозумів закон, громадяна РФ є також і громадянкою України, на підставі народження в Україні і маючи маму громадянку України. Тобто це автоматично робить її громадянкою нашої держави, а механізму автоматичної втрати громадянства немає у нас. Вірно?

2. Щоб оформити білий паспорт, потрібен документ, який посвідчує громадянство. Згідно опису на сайті ДМС, свідоцтво, чомусь, не є таким документом. Я так розумію, що в такому випадку, громадянці РФ потрібно спочатку отримати довідку "про реєстрацію особи громадянином України" (належність до громадянства).
Як зазначена особа, без можливості попасти в Україну, може оформити цю довідку? Чи може це зробити її мама?
Мама ходила до ДМС, де їй відмовили у устній формі, не надавши ніякої письмової відмови, тому що донька з РФ. Виглядає як неправомірна відмова, бо я не знайшов жодної постанови на цей рахунок. Допоможіть будь ласка розібратися

Відповіді юристів (11)

    Корнійчук Євген Іванович
    17.4%

    Доброго дня, наразі ні яких дій з громадянами РФ не вчиняється. Факт народження на Україні не дає автоматично громадянство України. Також, щоб отримати громадянство України треба спочатку відмовитись від Російського. Під час військового стану у вас не вийде отримати Українське громадянство, після війни, це можно буде з легкістю зробити.

    Підстави для отримання послуги

    Подання тим із батьків дитини, який є громадянином України заяви про оформлення набуття дитиною громадянства України.

    Відповідно до статті 14 Закону України "Про громадянство України", датою набуття громадянства України у цьому випадку є дата реєстрації набуття особою громадянства України.

    Як отримати послугу?
    1. Зібрати необхідні документи;
    2. звернутися до територіального підрозділу ДМС України за місцем проживання одного з батьків дитини;
    3. подати заяву разом із необхідними документами;
    4. отримати довідку про реєстрацію особи громадянином України (що є підставою для оформлення паспорта громадянина України) у територіальному органі або підрозділі ДМС України за місцем проживання.
    Вартість послуги та пільги

    Оплату за набуття громадянства України не передбачено

    Подача заяви

    Заява подається одним з батьків дитини, що є громадянином України

    Необхідні документи

    Для оформлення набуття громадянства України дитиною, яка є іноземцем або особою без громадянства та один із батьків якої є громадянином України, а другий - особою без громадянства (частина перша статті 14 Закону), один із батьків дитини, який є громадянином України, подає:

    • Євген Клієнт 16 днів тому

      Дякую за відповідь. "Акт народження на Україні не дає автоматично громадянство України" - Підкажіть, як тоді розуміти це:

      Відповідно до статті 7 Закону України "Про громадянство України", особа є громадянином України, якщо (будь-який з пунктів)*:

      • батьки або один з батьків на момент її народження були громадянами України;
      • народилася на території України від осіб без громадянства, які на законних підставах проживають на території України;Згідно цього, дитина набуває громадянство автоматично, бо прописано " особа Є громадянином України" чи я шось плутаю?
      • Корнійчук Євген Іванович

        Яке громадянство вказано у свідоцтві про народження?

        • Євген Клієнт 16 днів тому

          у українські свідоцтва про народження вказується громадянство народженної особи? наскільки я знаю тільки батьків. Як мінімум в моє свідоцтво 1996 року і в цієї особи, 1999 року народження

          • Корнійчук Євген Іванович

            Так вказується громадянство, проаналізуйте будь ласка

    Айвазян Юрий Климентьевич
    26.1%

    Доброго дня, Євген!

    1. Наскільки я зрозумів закон, громадяна РФ є також і громадянкою України, на підставі народження в Україні і маючи маму громадянку України. Тобто це автоматично робить її громадянкою нашої держави, а механізму автоматичної втрати громадянства немає у нас. Вірно?

    Перш за все громадянка рф повинна відмовитись від громадянства іншої держави. У будь якому випадку всі подальші дії будуть неможливі, якщо особа знаходиться за кордоном. Вирішити питання за довіренністю не вийде.

    Стаття 7 Закону України "Про громадянство України".

    Набуття громадянства України за народженням.

    Особа, батьки або один з батьків якої на момент її народження були громадянами України, є громадянином України.

    Особа, яка має право на набуття громадянства України за народженням, є громадянином України з моменту народження.

    Відповідно до статті 9 Закону України "Про громадянство України".

    Прийняття до громадянства України:

    Іноземець або особа без громадянства можуть бути за їх заявою прийняті до громадянства України.

    Умовами прийняття до громадянства України є:

    1) визнання і дотримання Конституції України та законів України, що засвідчується особою у поданій в установленому порядку заяві про прийняття до громадянства України;

    1-1) знання основ Конституції України, історії України.

    Складання іспитів з основ Конституції України, історії України здійснюються в порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України;

    2) подання:

    особою без громадянства - декларації про відсутність іноземного громадянства;

    іноземцем - зобов’язання припинити іноземне громадянство.

    Іноземці, які перебувають у громадянстві (підданстві) кількох держав, подають зобов’язання припинити громадянство (підданство) усіх цих держав.

    Подання зобов’язання припинити іноземне громадянство (підданство) не вимагається від іноземців, які є громадянами (підданими) держав, законодавство яких передбачає автоматичне припинення особами громадянства (підданства) цих держав одночасно з набуттям громадянства іншої держави.

    Іноземці, які подали зобов’язання припинити іноземне громадянство (підданство), повинні подати документ про це, виданий уповноваженим органом відповідної держави, до уповноваженого органу України протягом двох років з моменту прийняття їх до громадянства України. Іноземці, які мають усі передбачені законодавством цієї держави підстави для отримання документа про припинення громадянства (підданства), але з незалежних від них причин не можуть отримати його, подають декларацію про відмову від іноземного громадянства.

    Для прийняття до громадянства України замість зобов’язання припинити іноземне громадянство (підданство) може бути подано:

    ...

    д) іноземцем із числа осіб, зазначених у частині двадцятій статті 4 Закону України "Про правовий статус іноземців та осіб без громадянства", - декларацію про відмову від іноземного громадянства особи, яка отримала посвідку на тимчасове проживання на підставі частини двадцятої статті 4 Закону України "Про правовий статус іноземців та осіб без громадянства";

    е) іноземцем, який є громадянином держави, визнаної Верховною Радою України державою-агресором або державою-окупантом, та зазнав у країні своєї громадянської належності переслідувань, - декларацію про відмову від іноземного громадянства особи, яка зазнала переслідувань, разом із документом, що підтверджує переслідування.

    4) отримання дозволу на імміграцію.

    Зазначена умова не поширюється на осіб, яких визнано біженцями або яким надано притулок в Україні, та на іноземців і осіб без громадянства, які в установленому законодавством України порядку проходять військову службу у Збройних Силах України, Державній спеціальній службі транспорту або Національній гвардії України, або отримали посвідку на постійне проживання в Україні відповідно до пункту 4 розділу V "Прикінцеві положення" Закону України "Про імміграцію";

    5) володіння державною мовою відповідно до рівня, визначеного Національною комісією зі стандартів державної мови.

    Складання іспитів на визначення рівня володіння державною мовою здійснюється в порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України;

    6) наявність законних джерел існування.

    З повагою, Айвазян.

    Дерій Владислав Олегович

    Доброго дня!

    Коли було видане свідоцтво про народжння?

    1. Наскільки я зрозумів закон, громадяна РФ є також і громадянкою України, на підставі народження в Україні і маючи маму громадянку України. Тобто це автоматично робить її громадянкою нашої держави, а механізму автоматичної втрати громадянства немає у нас. Вірно?

    Згідно статті 6 ЗУ "Про громадянство України"

    Громадянство України набувається:

    1) за народженням;

    2) за територіальним походженням;

    3) внаслідок прийняття до громадянства;

    4) внаслідок поновлення у громадянстві;

    5) внаслідок усиновлення;

    6) внаслідок встановлення над дитиною опіки чи піклування, влаштування дитини в заклад охорони здоров’я, заклад освіти або інший дитячий заклад, у дитячий будинок сімейного типу чи прийомну сім’ю;

    7) внаслідок встановлення над особою, визнаною судом недієздатною, опіки;

    8) у зв’язку з перебуванням у громадянстві України одного чи обох батьків дитини;

    9) внаслідок визнання батьківства чи материнства або встановлення факту батьківства чи материнства;

    10) за іншими підставами, передбаченими міжнародними договорами України.

    Згідно статті 7 ЗУ "Про громадянство України" особа, батьки або один з батьків якої на момент її народження були громадянами України, є громадянином України.

    Особа, яка має право на набуття громадянства України за народженням, є громадянином України з моменту народження.

    2. Щоб оформити білий паспорт, потрібен документ, який посвідчує громадянство. Згідно опису на сайті ДМС, свідоцтво, чомусь, не є таким документом. Я так розумію, що в такому випадку, громадянці РФ потрібно спочатку отримати довідку "про реєстрацію особи громадянином України" (належність до громадянства).Як зазначена особа, без можливості попасти в Україну, може оформити цю довідку? Чи може це зробити її мама?Мама ходила до ДМС, де їй відмовили у устній формі, не надавши ніякої письмової відмови, тому що донька з РФ. Виглядає як неправомірна відмова, бо я не знайшов жодної постанови на цей рахунок. Допоможіть будь ласка розібратися

    Отримати довідку про реєстрацію особи громадянином України можуть фізичні особи, які відповідно до Закону України "Про громадянство України" мають правові підстави для встановлення належності до громадянства України та набуття громадянства України і звернулися до відповідного територіального органу або підрозділу ДМС із письмовою заявою про надання адміністративної послуги.

    Згідно пункту 17 Порядку провадження за заявами і поданнями з питань громадянства України та виконання прийнятих рішень для оформлення набуття громадянства України за народженням особою, батьки (один із них) якої на момент її народження були громадянами України (частина перша статті 7 Закону), один з її батьків подає такі документи:

    а) заяву про оформлення набуття особою громадянства України за народженням (приклад заяви прикріпив)

    б) копію свідоцтва про народження особи;

    в) копію паспорта громадянина України або іншого передбаченого статтею 5 Закону документа, що підтверджує факт перебування одного з батьків особи у громадянстві України на момент її народження.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    • Євген Клієнт 15 днів тому
      "Коли було видане свідоцтво про народжння?"

      1999 або 2000 рік, Вінниця

      • Дерій Владислав Олегович
        26.1%

        В свідоцтві про народження не вказується громадянство.

        Так як дівчина вже є повнолітньою, тому всі документи вона повинна подавати сама або по довіреності (у випадках передбачених законодавством)

        З території РФ це зробити буде неможливо, адже українські дипломатичні представництва там не працюють.

        Документами, що підтверджують громадянство України є

        1. паспорт громадянина України;2. паспорт громадянина України для виїзду за кордон;3. тимчасове посвідчення громадянина України;4. дипломатичний паспорт;5. службовий паспорт;6. посвідчення особи моряка;7. посвідчення члена екіпажу;8. посвідчення особи на повернення в Україну https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/285-2017-%D0%B...

        Посвідчення особи на повернення в Україну (білий квиток) дівчина може спробувати отримати в будь-якому консульстві України.

        Згідно Порядку оформлення та видачі посвідчення особи на повернення в Україну

        Оформлення та видача посвідчення здійснюються:

        1) особі, яка досягла шістнадцятирічного віку, - на підставі заяви-анкети, поданої нею особисто;

        2) особі, яка не досягла шістнадцятирічного віку, особі, яка визнана судом обмежено дієздатною або недієздатною, - на підставі заяви-анкети одного з батьків (усиновлювачів), опікунів, піклувальників або інших законних представників (далі - законний представник).

        8. До заяви-анкети вносяться такі відомості про особу, на ім’я якої оформляється посвідчення:

        • прізвище, ім’я та по батькові;
        • дата народження;
        • місце народження (держава, область, район/місто, селище/село);
        • стать;
        • відомості про громадянство;
        • унікальний номер запису в Реєстрі (у разі наявності);
        • реквізити документів, виданих особі та на підставі яких вносяться дані;
        • відцифрований образ обличчя особи;
        • відцифрований підпис особи (крім осіб, які в установленому законом порядку визнані недієздатними, осіб, які не досягли чотирнадцятирічного віку, та у разі оформлення посвідчення за клопотанням компетентних органів влади іноземної держави). Підпис осіб з фізичними вадами вноситься за їх бажанням;
        • місце проживання/перебування (реєстрації) в Україні (область, район/місто, селище/село, вулиця, номер будинку, корпусу, квартири);
        • місце проживання/перебування (реєстрації) за кордоном (держава, область, район/місто, селище/село, вулиця, номер будинку, корпусу, квартири);
        • відомості про законного представника особи (прізвище, ім’я та по батькові, дата народження, реквізити документа, що посвідчує особу, та документа, що підтверджує його повноваження);
        • підстава для оформлення посвідчення;
        • номер телефону заявника та/або адреса електронної пошти;
        • дата заповнення заяви-анкети;
        • дані про дітей, що вносяться до посвідчення (у разі потреби).

        9. Внесені до заяви-анкети відомості (персональні дані) передаються від місцевих вузлів відомчої інформаційної системи МЗС до Центру захищеними каналами зв’язку з обов’язковим дотриманням вимог щодо обробки персональних даних, визначених законом.

        10. Центр проводить автоматизовану перевірку, накопичення та збереження даних, отриманих від місцевих вузлів відомчої інформаційної системи МЗС, установлює їх унікальність, формує набори даних для персоналізації бланка посвідчення та засобами Реєстру передає їх до відповідних місцевих вузлів відомчої інформаційної системи МЗС.

        11. За результатами проведеної Центром перевірки та згідно із законодавством консульською посадовою особою дипломатичної установи приймається рішення про оформлення чи відмову в оформленні посвідчення.

        39. Дипломатична установа має право відмовити в оформленні та видачі посвідчення у разі, коли:

        1) стосовно видачі посвідчення звернулася особа, яка не досягла шістнадцятирічного віку, або її законний представник/уповноважена особа, які не мають документального підтвердження повноважень на отримання посвідчення;

        2) заявник/компетентний орган іноземної держави подав не в повному обсязі документи та інформацію, необхідні для оформлення та видачі посвідчення;

        3) дані, отримані з відомчих інформаційних систем, баз даних Реєстру, картотек, не підтверджують інформації, наданої заявником/компетентним органом іноземної держави.

        40. У письмовому рішенні про відмову в оформленні посвідчення (додаток 2), яке доводиться до відома заявника/компетентного органу іноземної держави в порядку і строки, встановлені законодавством, зазначаються підстави для відмови. Заявник/компетентний орган іноземної держави має право повторно звернутися до дипломатичної установи в разі зміни або усунення обставин, у зв’язку з якими відмовлено в оформленні та видачі посвідчення.

        Проблема може винукти в тому, що дівчина повинна була з 14 років отримати паспорт громадянина України, якщо паспорту немає - то закордонна служба може просто не знайти відомості про дівчину в реєстрах і відмовити в оформленні посвідчення.

        Але в будь-якому випадку можна спробувати оформити посвідчення на повернення в Україну в консульстві на території будь-якої держави крім РФ.

    Кирда Вячеслав Володимирович
    20%

    Вітаю Вас!

    Повнолітня громадянка РФ, не проживає в Україні, але має українське свідоцтво про нарождення. В ньому вписані родичі, з яких мама - громадянка України і проживає в Україні. Громадянка РФ хоче отримати білий паспорт і повернутися в Україну.Маю два питання.1. Наскільки я зрозумів закон, громадяна РФ є також і громадянкою України, на підставі народження в Україні і маючи маму громадянку України. Тобто це автоматично робить її громадянкою нашої держави, а механізму автоматичної втрати громадянства немає у нас. Вірно?

    Відповідно до статті 7 Закону України "Про громадянство України", особа є громадянином України, якщо (будь-який з пунктів):

    • батьки або один з батьків на момент її народження були громадянами України;
    • народилася на території України від осіб без громадянства, які на законних підставах проживають на території України;
    • народилася за межами України від осіб без громадянства, які постійно на законних підставах проживають на території України, і не набула за народженням громадянства іншої держави;
    • народилася на території України від іноземців, які на законних підставах проживають на території України, і не набула за народженням громадянства жодного з батьків;
    • народилася на території України, одному з батьків якої надано статус біженця в Україні чи притулок в Україні, і не набула за народженням громадянства жодного з батьків або набула за народженням громадянство того з батьків, якому надано статус біженця в Україні чи притулок в Україні;
    • народилася на території України від іноземця і особи без громадянства, які на законних підставах проживають на території України, і не набула за народженням громадянства того з батьків, який є іноземцем;
    • є новонародженою дитиною, знайденою на території України, обоє з батьків якої невідомі (знайда);

    Особа, яка має право на набуття громадянства України за народженням, є громадянином України з моменту народження.


    * - Перелічені умови дійсні з 1 березня 2001 року (набрання чинності Законом України "Про громадянство України". У випадку виникнення проблем, пов'язаних із громадянством особи, що народилася до цієї дати, необхідно звернутися до найближчого територіального органу ДМС України.

    Як отримати послугу?
    1. Зібрати необхідні документи;
    2. звернутися до територіального підрозділу ДМС України за місцем проживання дитини або одного з її батьків чи іншого законного представника особи;
    3. подати заяву разом із необхідними документами;
    4. отримати довідку про реєстрацію особи громадянином України (що є підставою для оформлення паспорта громадянина України) у територіальному органі або підрозділі ДМС України за місцем проживання.
    Вартість послуги та пільги

    Оплату за набуття громадянства України не передбачено

    Подача заяви

    Заява подається одним із батьків дитини або законним представником дитини.

    Необхідні документи

    Під час подання заяви та інших документів з питань громадянства пред’являється паспортний документ або документ, що його замінює та посвідчує особу заявника, а також документ про проживання заявника на території України або про його постійне проживання за кордоном. У разі потреби подається засвідчений переклад тексту документа українською мовою.

    Крім того, в залежності від підстав для набуття громадянства, подаються:

    Особа, батьки або один з батьків якої на момент її народження були громадянами України (частина перша статті 7 Закону), один з її батьків подає такі документи:

    Особа, яка народилася на території України від осіб без громадянства, які на законних підставах проживають на території України (частина друга статті 7 Закону), один з її батьків подає:

    Особа, яка народилася за межами України від осіб без громадянства, які на законних підставах постійно проживають на території України, і не набула за народженням громадянства іншої держави (частина третя статті 7 Закону), один з її батьків подає:

    Особа, яка народилася на території України від іноземців, які на законних підставах проживають на території України, і не набула за народженням громадянства жодного з батьків (частина четверта статті 7 Закону), один з її батьків подає:

    Особа, яка народилася на території України, одному з батьків якої надано статус біженця в Україні чи притулок в Україні, і яка не набула за народженням громадянства жодного з батьків або набула за народженням громадянство того з батьків, якому надано статус біженця в Україні чи притулок в Україні (частина п'ята статті 7 Закону), один з її батьків подає:

    Особа, яка народилася на території України від іноземця і особи без громадянства, які на законних підставах проживають на території України, і не набула за народженням громадянства того з батьків, який є іноземцем (частина шоста статті 7 Закону), один з її батьків подає такі документи:

    Для оформлення набуття громадянства України за народженням новонародженою дитиною, знайденою на території України, обоє з батьків якої невідомі (знайда) (частина сьома статті 7 Закону), законний представник дитини подає такі документи:

    Термін розгляду заяви

    До трьох місяців

    ...

    Що стосується походу до ДМС, чи подавала мати письмову заяву? Чи звернення було в усній формі?

    Богун Сергій Павлович
    10.4%

    Доброго дня.

    Згідно ст. 6 ЗУ «Про громадянство України» громадянство України набувається:

    1) за народженням;

    2) за територіальним походженням;

    3) внаслідок прийняття до громадянства;

    4) внаслідок поновлення у громадянстві;

    5) внаслідок усиновлення;

    6) внаслідок встановлення над дитиною опіки чи піклування, влаштування дитини в заклад охорони здоров’я, заклад освіти або інший дитячий заклад, у дитячий будинок сімейного типу чи прийомну сім’ю;

    7) внаслідок встановлення над особою, визнаною судом недієздатною, опіки;

    8) у зв’язку з перебуванням у громадянстві України одного чи обох батьків дитини;

    9) внаслідок визнання батьківства чи материнства або встановлення факту батьківства чи материнства;

    10) за іншими підставами, передбаченими міжнародними договорами України.

    Згідно ст. 7 ЗУ «Про громадянство України» особа, батьки або один з батьків якої на момент її народження були громадянами України, є громадянином України.

    Згідно з п. 92 Порядку провадження за заявами і поданнями з питань громадянства України та виконання прийнятих рішень територіальні органи Державної міграційної служби України приймають рішення про оформлення набуття громадянства України: за народженням; за територіальним походженням; внаслідок поновлення у громадянстві; внаслідок усиновлення; внаслідок встановлення над дитиною опіки чи піклування, влаштування дитини в дитячий заклад чи заклад охорони здоров'я, в дитячий будинок сімейного типу чи прийомну сім'ю або передачі на виховання в сім'ю патронатного вихователя; внаслідок встановлення над особою, визнаною судом недієздатною, опіки; у зв'язку з перебуванням у громадянстві України одного чи обох батьків дитини; внаслідок визнання батьківства чи материнства або встановлення факту батьківства чи материнства; за іншими підставами, передбаченими міжнародними договорами України.

    Згідно з п. 95 Порядку рішення про оформлення набуття особою громадянства України або про відмову у задоволенні клопотання про оформлення набуття особою громадянства України не пізніш як у тримісячний строк з дня надходження документів надсилається до територіального підрозділу Державної міграційної служби України, до якого документи були подані заявником.

    Згідно з п. 117 Порядку для оформлення набуття громадянства України у разі прийняття щодо особи рішення про встановлення належності до громадянства України, прийняття до громадянства України або оформлення набуття громадянства України територіальний орган Державної міграційної служби України, дипломатичне представництво чи консульська установа України за місцем її проживання реєструють особу громадянином України.

    У разі народження за кордоном дитини, батьки або один із батьків якої є громадянином України і постійно проживає за кордоном, прийняття рішення про оформлення набуття громадянства такою дитиною та її реєстрація громадянином України на підставі пункту 1 статті 6 Закону здійснюються закордонною дипломатичною установою України в державі постійного проживання батьків або в державі народження дитини.

    Такій особі видається довідка про реєстрацію особи громадянином України, яка подається нею для одержання документів, що підтверджують громадянство України.

    Згідно ст. 7 Закону України «Про громадянство України» особа, яка має право на набуття громадянства України за народженням, є громадянином України з моменту народження.

    Згідно з п. 118 Порядку особам, які проживають на території України і набули громадянство України, за винятком осіб, які взяли зобов'язання припинити іноземне громадянство, територіальні підрозділи Державної міграційної служби України видають паспорти громадянина України або свідоцтва про належність до громадянства України.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України