Задайте питання юристу

837 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Нерухомість, 12 травня 2024, питання №108493 240₴

уникнути відчуження квартири (закон про ухилення від мобілізації)

згідно останніх змін до закону, у разі неоновлення даних у ТЦК можуть накласти штраф, а у випадку, коли загальна сума штрафу перевищить визначену суму можут накласти арешт на рерухомість.
два питання:
1. чи підлягає санкціям кватира, оформлена на чоловіка, придбана у шлюбі?
2. чи можу я подарувати квартиру родичу, щоб не мати за собою ніяких майнових прав?

Відповіді юристів (4)

    Кирда Вячеслав Володимирович
    100%

    Вітаю Вас!

    згідно останніх змін до закону, у разі неоновлення даних у ТЦК можуть накласти штраф, а у випадку, коли загальна сума штрафу перевищить визначену суму можут накласти арешт на рерухомість.два питання:1. чи підлягає санкціям кватира, оформлена на чоловіка, придбана у шлюбі?

    Звідки Ви взяли інформацію, що буде блокування рахунків та стягнення майна? Блокування рахунків не передбачено чинним законодавством як міра можливого покарання для так званих "ухилянтів". Пояснюю, що може бути за законодавством, яке набирає чинності з 18 травня.

    1. Адміністративна відповідальність за статтею 210-1 КУпАП. Наразі штраф 3400-5100 грн, але планується підняття штрафу до 17-25 тис грн. Це влада трактуватиме як порушення законодавства у сфері оборони, мобілізації і так далі.

    2. ТЦК звертається до Нацполіції про Вашу доставку до них.

    3. Нацполіція, якщо не може доставити, повідмоляє ТЦК про неможливість доставки.

    4. Далі ТЦК направляє на Вашу адресу ВИМОГУ - це новий документ. Це та вимога, яка вважатиметься врученою, навіть якщо вона не буде вручена.

    5. Якщо протягом 10 кал. днів з дня отримання вимоги Ви не зв'яляєтеся, ТЦК подає до суду позов про обмеження у праві керування ТЗ.

    Ось коротко такий алгоритм дій. Загалом недолік для влади нового Закону в тому, що якщо людина тупо сидить вдома, її не так просто дістати. Штрафи - то таке питання. Особа не може бути притягнути до відповідальності двічі за одне і те ж правопорушення. Тому не оновили - понесли відповідальність і по суті все. Обмеження у праві керування ТЗ - це інше, але також не критичне, як на мою точку зору. Найгірший сценарій розвитку подій за новим законодавством - обмеження у праві керування ТЗ.

    Щодо блокування рахунків, це можливо виключно в рамках виконавчого провадження, якщо особа не сплачує протягом певного часу штраф, але жодного відношення до мобілізаційного процесу це не має. Це виключно виконавче провадження та процес стягнення штрафу або іншої заборгованості. Не думаю, що при наявності штрафу Ви умисно не будете його сплачувати протягом довгого часу.

    2. чи можу я подарувати квартиру родичу, щоб не мати за собою ніяких майнових прав?

    Так, це Ваше повне право, але виключно за згодою дружини, оскільки вона має 1/2 на квартиру, якщо право власності набувалося на підставі договору купівлі-продажу.

    З повагою!

    Дерій Владислав Олегович

    Доброго дня!

    1. чи підлягає санкціям кватира, оформлена на чоловіка, придбана у шлюбі?

    Поки що, максимальний штраф за порушення правил мобілізації за статею 210-1 КУпАП становить 5100 грн. Крім того у судовому порядку ТЦК може обмежити право керування транспортним засобом. За таке правопорушеня ніхто не буде конфісковувати Вашу нерухомість.

    Проте, законопроєктом 10379 передбачено збільшення штрафу до 25 000 грн.

    Теоретично, якщо Ви порушили законодавство про мобілізацію, Вас притягнули до адміністративної відповідальності у вигляді штрафу, Ви цей штраф не сплатили - ТЦК може звернутись до виконавчої служби щоб арештувати Ваші рахунки чи майно.

    Але, навіть в такому випадку у Вас не зможуть конфіскувати майно, адже згідно частини 7 статті 48 ЗУ "Про виконавче провадження" у разі якщо сума, що підлягає стягненню за виконавчим провадженням, не перевищує 20 розмірів мінімальної заробітної плати (160 тис грн) , звернення стягнення на єдине житло боржника та земельну ділянку, на якій розташоване таке житло, не здійснюється. У такому разі виконавець зобов’язаний вжити заходів для виконання рішення за рахунок іншого майна боржника.

    Крім того, Ви можете оскаржити штраф.

    2. чи можу я подарувати квартиру родичу, щоб не мати за собою ніяких майнових прав?

    Так, можете.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Анаталію!

    Новим законодавстовом прямо не передбаченно накладання арешту на нерухоме майно при адмінистративному штрафі за неоновлення даних.

    Єдине, що може до цього призвести, це несплата адмінистративних штрафів, подальше відкриття виконавчого провадження та йомовірне блокування рахунків у банківській установі для примусового стягнення боргу.

    Якщо на рахунках боржника недостатньо коштів, наступним кроком виконавця буде накладання арешту на рухоме майно.

    Щодо арешту нерухомості, то цей процесс виглядає наступним чином:

    Звернення стягнення на майно боржника полягає в його арешті, вилученні (списанні коштів з рахунків) та примусовій реалізації (ч. 1 ст. 48 Закону України "Про виконавче провадження".

    Стягнення на майно боржника звертається в розмірі та обсязі, необхідних для виконання за виконавчим документом, з урахуванням стягнення виконавчого збору, витрат виконавчого провадження, штрафів, накладених на боржника під час виконавчого провадження, основної винагороди приватного виконавця. У разі якщо боржник володіє майном разом з іншими особами, стягнення звертається на його частку, що визначається судом за поданням виконавця (ч. 6 ст. 48 Закону).

    Виконавець проводить перевірку майнового стану боржника у 10-денний строк з дня відкриття виконавчого провадження. У подальшому така перевірка проводиться виконавцем не менше одного разу на два тижні - щодо виявлення рахунків боржника, не менше одного разу на три місяці - щодо виявлення нерухомого та рухомого майна, об’єктів незавершеного будівництва, майбутніх об’єктів нерухомості боржника та його майнових прав, отримання інформації про доходи боржника (ч. 8 ст. 48 Закону).

    Звернення стягнення на об’єкти нерухомого майна здійснюється у разі відсутності в боржника достатніх коштів чи рухомого майна. При цьому в першу чергу звертається стягнення на окрему від будинку земельну ділянку, інше приміщення, що належать боржнику. В останню чергу звертається стягнення на житловий будинок чи квартиру, в якому фактично проживає боржник (ч. 1 ст. 50 Закону).

    У разі якщо сума, що підлягає стягненню за виконавчим провадженням, не перевищує 20 розмірів мінімальної заробітної плати (з 01 квітня 2024 року - 160 000 грн.), звернення стягнення на єдине житло боржника та земельну ділянку, на якій розташоване таке житло, не здійснюється. У такому разі виконавець зобов’язаний вжити заходів для виконання рішення за рахунок іншого майна боржника (ч.7 ст. 48 Закону).

    У разі передачі на реалізацію нерухомого майна, право власності на яке або право користування яким мають діти, необхідний попередній дозвіл органів опіки та піклування, що надається відповідно до закону. Якщо такий дозвіл не надано, виконавець продовжує виконання рішення за рахунок іншого майна боржника, а в разі відсутності такого майна повертає виконавчий документ стягувачу з підстави, передбаченої пунктом 9 ч. 1 ст. 37 Закону (пункт 30 розділу VIII Інструкції з організації примусового виконання рішень, затвердженої наказом Міністерства юстиції України від 02 квітня 2012 року № 512/5 (далі - Інструкція).

    У разі звернення стягнення на об’єкт нерухомого майна виконавець здійснює в установленому законом порядку заходи щодо з’ясування належності майна боржнику на праві власності, а також перевірки, чи перебуває це майно під арештом (частина третя статті 50 Закону).

    Після документального підтвердження належності боржнику на праві власності об’єкта нерухомого майна виконавець накладає на нього арешт та вносить відомості про такий арешт до відповідного реєстру у встановленому законодавством порядку. Про накладення арешту на об’єкт нерухомого майна, заставлене третім особам, виконавець невідкладно повідомляє таким особам (ч. 4 ст. 50 Закону).

    Торги у виконавчому провадженні регулюються Законом України “Про виконавче провадження”. Реалізація майна здійснюється шляхом проведення Організатором електронних торгів або торгів за фіксованою ціною.

    Реалізація майна здійснюється після визначення його вартості (оцінки) відповідно до статті 57 Закону України «Про виконавче провадження».

    Отже, як бачите арешт на єдине житло боржника виконавча служба може накласти у тільки разі боргу на суму понад 160 тисяч гривень.

    Для того, аби не мати прав на нерухомість, Ви можете подарувати квартиру комусь із родичів, але врахуйте, той факт, що оскільки квартира є спільною сумісною власністю Вам для того потрібна буде згода дружини.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Корнійчук Євген Іванович

    Доброго дня, Надаю в,відповіді на ваші запитання.

    .1.чи підлягає санкціям кватира, оформлена на чоловіка, придбана у шлюбі?

    Так можуть накласти арешт, у такому разі не можно буде виконувати з нею будь які нотаріальні дії. Але квартиру ніхто не відбере. Арешт буде дієти до моменту погашення боргу по штрафу. Після оплати арешт знімається протягом доби.

    2. чи можу я подарувати квартиру родичу, щоб не мати за собою ніяких майнових прав?

    Так ви можете це зробити. Самий найкращій варіант, який не передбачає ризиків залишитися без нічого, це подарувати батькам, а вони у свою чергу зроблять на вас заповіт.

    А так в принципі ви можете подарувати будь кому, якщо родичам першого ступеня, у такому випадку податок не сплачується


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України