Задайте питання юристу

837 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Соціальне забезпечення, 12 травня 2024, питання №108501 250₴

Уточнення перед оформленням компенсації по догляду на непрофесійній основі

В мене є рідний брат із 1-Б групою інвалідності по зору. В довідкі про інвалідність указано що він потребує догляду.
Після розводу брата із жінкою немає кому за ним доглядати(мати на пенсії, а сестра закордоном). Я інколи ізжу із ним і допомагаю там де потрібен зір тому бажаю оформити компенсацію по догляду на непрофесійній основі. Але перед началом оформлення хотів би навести деякі справки та поради. Тому що зараз із-за воєнного стану я так розумую що не так просто оформити данний документ тому що багато хто оформлює такі документи для отримання відстрочки від мобілізації і в подібних закладах це чудово розуміють для чого люди роблять ці довідки.
Питання:
1) Чі обовьязково я повинен забирати жити його до себе щоб оформити компенсацію чі ми можемо жити окремо за умови що я буду навідувати його коли це буде необхідно?
2) В яку службу потрібно звернутися для подачі заявки і в якому місті, є три варіанти: В місці де він оформлював пенсійне і був раніше прописаний, в місті де він зараз прописаний, чі в місці де він фактично проживає? (наприклад в моєму місті якщо потрібно буде забирати жити його до себе)
3) Більше практичне питання до юристів які вже з цим мали справу - Які шанси на успіх? Брат фактично баче але у нього залишилась дуже мала частка зору. Оприділить день чі ніч він може чі там знайти та попасти в будинок, або там насипати поїсти та попасти ложкою в рота. Але щоб щось наприклад щось прочитати чі навіть просто вийти в город за покупками чі перейти дорогу то цього нажаль він не зможе зробити. Чі буде достатньо цього для оформлення?
4) Можливо будуть якісь поради та алгоритми при проведені перевірки яких ми повинні будемо притримуватись для збільшення шансів?
5) Скільки із практики приблизно займає часу оформлення данного документу і як багато треба вибігати?
5) Що я ще повинен знати і які можуть бути поради та рекомендації?

Відповіді юристів (7)

    Кирда Вячеслав Володимирович
    24.8%

    Вітаю Вас!

    Оформити догляд загалом можливо, але Ви повинні розуміти, що оформити відстрочку за даних умов практично неможливо.

    16 квітня 2024 року Президент України підписав законопроєкт 10449 (новий мобілізаційний законопроєкт), який набирає чинності 18 травня 2024 року. Що передбачає законопроєкт 10449 в контексті оформлення відстрочки від мобілізації?

    "...Стаття 23. Відстрочка від призову на військову службу під час мобілізації

    1. Не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані:

    ...

    14) члени сім’ї другого ступеня споріднення особи з інвалідністю I або ІІ групи, зайняті постійним доглядом за нею (не більше одного та за умови відсутності членів сім’ї першого ступеня споріднення або якщо члени сім’ї першого ступеня споріднення самі потребують постійного догляду за висновком медико-соціальної експертної комісії чи лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я). У разі відсутності членів сім’ї першого та другого ступеня споріднення норма цього пункту поширюється на членів сім’ї третього ступеня споріднення особи з інвалідністю I або ІІ групи..."

    Що це означає на практиці, давайте розбирати:

    Ви матимете право на відстрочку лише за умови відсутності членів сім'ї першого ступеня спорідення або якщо члени сім’ї першого ступеня споріднення самі потребують постійного догляду за висновком медико-соціальної експертної комісії чи лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я.

    ПІДКРЕСЛЮЮ, що у Вашій ситуації наявність матері, хоч і пенсійного віку, не надасть Вам можливості оформити відстрочку, якщо вони сама не потребує постійного догляду. Тому витрачати час тут не раджу.

    Інший сторона питання - Ви можете оформити право на виїзд за кордон. Так, питання дуже-дуже складне, оскільки контроль за особами, які перетинають кордон зараз, доволі серйозний.

    З приводу виїзду за кордон, все залежить від наявності або відсутності у Вас певних документів, зокрема про інвалідність брата.

    Якщо у висновку МСЕК є потреба в догляді, залишається оформити лише Акт встановлення факту здійснення догляду (АВФЗД). Теоретично підходить по суті 2 підстави.

    КАБІНЕТ МІНІСТРІВ УКРАЇНИ ПОСТАНОВА

    від 27 січня 1995 р. № 57 Київ

    Про затвердження Правил перетинання державного кордону громадянами України

    2-1. У разі введення на території України надзвичайного або воєнного стану перетинати державний кордон мають

    ...

    особи, які здійснюють постійний догляд за особами з інвалідністю I чи II групи і супроводжують таких осіб для виїзду за межі України, за наявності документів (посвідчення, довідки) про отримання компенсації (допомоги, надбавки) на догляд або документів, що підтверджують інвалідність, та акта встановлення факту здійснення догляду.

    особи, які потребують постійного догляду, - у супроводі одного із членів сім’ї першого ступеня споріднення (у значенні, наведеному у підпункті 14.1.263 пункту 14.1 статті 14 Податкового кодексу України) за наявності документів, що підтверджують родинні зв’язки, та висновку лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я про потребу у постійному сторонньому догляді або у супроводі особи, яка здійснює постійний догляд за зазначеними особами, за наявності документів (посвідчення, довідки) про отримання компенсації (допомоги, надбавки) на догляд або висновку лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я про потребу у постійному сторонньому догляді та акта встановлення факту здійснення догляду.

    Що стосується нюансів отримання АВФЗД, то відповідь на це питання надасть Вам Положення про порядок видачу актів встановлення факту здійснення догляду, прийняте органом місцевого самоврядування за місцем Вашого проживання. Там прописані всі основні моменти з видачею актів, можливо також затверджена його форма.

    Наприклад, по місцю мого проживання наявність реєстрації за одним місцем проживання - взагалі не обов'язкова. В тому то і сенс АВФЗД, оскільки він видається, наприклад, для встановлення такого факту при відсутності спільної реєстрації (зокрема для тих, хто супроводжує одного із батьків з 1 або 2 групою інвалідності).

    Потрібно також зважати на те, що трапилося 29-30 грудня, зокрема випадки відмов у виїзді без оформленої відстрочки. Саме тому радив би Вам оформити мету виїзду, наприклад, потреба брата у проходженні лікування або обстеження за кордоном.

    Змін до Правил перетинання державного кордону громадянами України офіційно їх не було, жодних постанов Кабінет Міністрів з приводу цього не ухвалював.

    Втім, починаючи з 30 грудня 2023 року, громадянам масово почали відмовляти у перетині кордону. Офіційна версія – відсутність всіх документів, які вимагаються чинним законодавством. Хоча по факту це відбувається через відсутність оформлених у ТЦК та СП відстрочок від призову під час мобілізації. Відомо і чимало кейсів, коли люди виїздили, що ще більше ставить ситуацію в невизначеність.

    Якою взагалі є тенденція та що робити, коли Вам відмовляють?

    1. Підготуватися заздалегідь (сформувати чітку правову позицію, орієнтовану на постанову КМУ № 57), за потреби роздуркувати нормативно-правовий акт, бути готовим відстоювати свої права). Не зайвим буде супровід юриста (адвоката) в офлайн або онлайн режимі.

    2. Багато в чому успіх залежить навіть від конкретної зміни прикордонників та відповідної посадової особи.

    3. По можливості - намагайтеся перетинати кордон в денну пору доби, аби працівники ДПСУ не мали змоги обгрунтувати відмову як неможливість перевірки Ваших документів.

    4. Беріть із собою якомога більшу кількість документів (виписки, медичні документи, посвідчення тощо). При змозі спробуйте документально оформити мету виїзду за кордон (особливо стосується тих, хто здійснює супровід особи з інвалідністю або особи, яка потребує постійного стороннього догляду).

    5. Відмова у перетині кордону на одному пункті не забороняє Вам спробувати виїхати через інший, у тому числі за наявності письмової відмови, оформленої у порядку статті 14 Закону України "Про прикордонний контроль".

    Відповідно до статті 19 Конституції України органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України

    З повагою!

    • Дмитро Клієнт 20 днів тому

      Інший сторона питання - Ви можете оформити право на виїзд за кордон. Так, питання дуже-дуже складне, оскільки контроль за особами, які перетинають кордон зараз, доволі серйозний. З приводу виїзду за кордон, все залежить від наявності або відсутності у Вас певних документів, зокрема про інвалідність брата. Якщо у висновку МСЕК є потреба в догляді, залишається оформити лише Акт встановлення факту здійснення догляду (АВФЗД)

      Я так розумію шанси на перетин кордону є якщо зробить АВФЗД і я так розумію що потрібно буде також проживати разом?

      І я правильно розумію що в мене залишилось зовсім мало часу для цього так як із моїми неоновленними данними я просто напросто можу недоїхати до кордону?

    Айвазян Юрий Климентьевич
    75.2%

    Доброго дня, Дмитро!

    Відповіді на Ваші питання.

    1) Чі обовьязково я повинен забирати жити його до себе щоб оформити компенсацію чі ми можемо жити окремо за умови що я буду навідувати його коли це буде необхідно?

    Як на мою думку, то краще було б мати все ж таки спільне місце проживання, оскільки компенсація надається саме за здійснення постіного догляду.

    Відповідно до Постанови КМУ №859 "Деякі питання призначення і виплати компенсації фізичним особам, які надають соціальні послуги з догляду на непрофесійній основі":

    "Цей Порядок встановлює механізм призначення і виплати компенсації за догляд (далі - компенсація), що призначається фізичній особі, яка надає соціальні послуги з догляду без провадження підприємницької діяльності на непрофесійній основі, без проходження навчання та дотримання державних стандартів соціальних послуг (далі - фізична особа, яка надає соціальні послуги) особам із числа членів своєї сім’ї, які спільно з нею проживають, пов’язані спільним побутом, мають взаємні права та обов’язки.

    2) В яку службу потрібно звернутися для подачі заявки і в якому місті, є три варіанти: В місці де він оформлював пенсійне і був раніше прописаний, в місті де він зараз прописаний, чі в місці де він фактично проживає? (наприклад в моєму місті якщо потрібно буде забирати жити його до себе)

    Для оформлення постійного догляду за особою, яка його потребує, потрібно звернутися до структурного підрозділу з питань соціального захисту населення чи центру надання адміністративних послуг (ЦНАП) за місцем проживання/перебування особи, яка потребує догляду.

    Призначення і виплата компенсації здійснюються структурним підрозділом із місяця подання фізичною особою, яка надає соціальні послуги, документів у паперовій або електронній формі.

    3) Більше практичне питання до юристів які вже з цим мали справу - Які шанси на успіх? Брат фактично баче але у нього залишилась дуже мала частка зору. Оприділить день чі ніч він може чі там знайти та попасти в будинок, або там насипати поїсти та попасти ложкою в рота. Але щоб щось наприклад щось прочитати чі навіть просто вийти в город за покупками чі перейти дорогу то цього нажаль він не зможе зробити. Чі буде достатньо цього для оформлення?

    Думаю, що у Вашому випадку цього буде достатньо для оформлення компенсації, тим паче, що Ваш брат є інвалідом І групи.

    4) Можливо будуть якісь поради та алгоритми при проведені перевірки яких ми повинні будемо притримуватись для збільшення шансів?5) Скільки із практики приблизно займає часу оформлення данного документу і як багато треба вибігати?

    Для збільшення шансів Ви повинні притрумуватись такого алгоритму дій, який дозволить комісії зробити висновок, що Ваш брат потребує постійного догляду. Проте, як я розумію, Ваш брат дійсно потребує догляду та проблеми з тим виникнути не повинно. Доречи, що зазначено на зворотньому боці його довідки МСЕК?

    Згідно пункту 7 вищезгаданної Постанови:

    Уповноважений орган перевіряє подані/надіслані фізичною особою, яка надає соціальні послуги, документи/відомості, зазначає кількість прийнятих документів, порядковий номер заяви, дату її реєстрації, кількість неподаних документів, які необхідно подати, і дату, до якої такі документи повинно бути подано.

    Повідомлення про прийняття заяви з пакетом документів видається особисто фізичній особі, яка надає соціальні послуги, під час їх подання або надсилається протягом одного робочого дня з дати подання заяви на поштову адресу або адресу електронної пошти такої особи.

    Якщо заява з пакетом документів надсилається поштою, днем подання заяви вважається дата відправлення, зазначена на календарному штемпелі.

    Якщо до заяви не додано всіх необхідних документів, уповноважений орган протягом трьох робочих днів із дати отримання заяви надсилає на поштову адресу або адресу електронної пошти фізичної особи, яка надає соціальні послуги, повідомлення про те, що документи потрібно подати. Якщо документи подано не пізніше ніж через один місяць з дня отримання повідомлення, днем подання заяви вважається день її прийняття уповноваженим органом або відправлення поштою.

    Уповноважений орган протягом двох робочих днів після отримання заяв про згоду надавати соціальні послуги з догляду на непрофесійній основі та про згоду отримувати соціальні послуги здійснює комплексне визначення ступеня індивідуальних потреб особи, яка потребує надання соціальних послуг, за показниками згідно з додатком.

    Комплексне визначення ступеня індивідуальних потреб особи, яка потребує надання соціальних послуг, здійснюється фахівцями уповноваженого органу разом із представниками закладу охорони здоров’я, надавачів соціальних послуг із залученням особи, яка потребує надання соціальних послуг, та/або її законного представника.

    За результатами комплексного визначення ступеня індивідуальних потреб особи, яка потребує надання соціальних послуг, уповноваженим органом готується висновок за формою згідно з додатком.

    5) Скільки із практики приблизно займає часу оформлення данного документу і як багато треба вибігати?

    Все, що Вам потрібно "вибігати", то це подати заяву та чекати, коли прийде коміссія і зробить відповідний висновок про потребу Вашого брата у постійному догляді.

    5) Що я ще повинен знати і які можуть бути поради та рекомендації?

    Нюанси, які Ви повинні знати я описав Вам вище. Якщо все в порядку з доходами, то не бачу особливих проблем у Вашому відпадку щодо можливої відмови в компенсації за догляд на непрофесійній основі.

    Наостанок питання до Вас: Ви збираєтесь отримати компенсацію для оформлення відстрочки? Якщо так, то з останньою можуть виникнути проблеми у зв'язку зі змінами в законодавстві.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    • Дмитро Клієнт 20 днів тому
      Наостанок питання до Вас: Ви збираєтесь отримати компенсацію для оформлення відстрочки? Якщо так, то з останньою можуть виникнути проблеми у зв'язку зі змінами в законодавстві

      Так, я справді переслідую данну ціль. Проблеми я так розумію можуть бути в тому як вище написав Вячеслав Володимирович? а іменно:

      ПІДКРЕСЛЮЮ, що у Вашій ситуації наявність матері, хоч і пенсійного віку, не надасть Вам можливості оформити відстрочку, якщо вони сама не потребує постійного догляду. Тому витрачати час тут не раджу.
      • Айвазян Юрий Климентьевич

        Так, Дмитро, саме в цьому й полягатиме проблема. Для того, аби мати можливість оформити відстрочку на підставі догляду за бабусею з інвалідністю І групи, Ваша матір повинна потребувати постійного догляду.

        • Дмитро Клієнт 20 днів тому

          А якщо зробити акт встановлення факту здійснення догляду, і без дозволу військомату супроводити брата закордон наприклад на операцію? Просто чув що з 18го числа перетинати кордон можливо лише із дозволу військомату і потрібен бути qr код в військовому квитку. Наскільки це правда?

          • Айвазян Юрий Климентьевич

            Можна пійти і цим шляхом. Проте, проблеми на кордоні виникнуть не з 18 трпвня, оскільки вони існуюють ще з кінця минулого року. У більшості випадків станом на зараз прикордонники, не маючи на це повноважень, вимагають ВОД та довідку про оформлену відстрочку з ТЦК.

            Ви можете спробувати отримати акт встановлення факту здійснення догляду, проте це займе у Вас певний час - що найменше 5 днів. Отже, кордон Ви зможете перетинути як раз тільки після 18 травня, а саме з цієї дати прикордонник вже наділені офіційним правом перевіряти ВОД.

            Щодо "штрих-коду", то так само, як і ВОД його вже вимагають при перетині корону. Це, по суті, і є довідка про оформлену відстрочку, так як у реєстр вносяться всі Ваші дані.

            Тому, я маю великі сумніви, що Вам вдасться виїхати. Але, моя думка, не забороняє Вам все ж таки спробувати перетинути кордон тільки за наявності тих документів, які станом на зараз вимагають Правила перетину кордону громадянами України.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України