Задайте питання юристу

837 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Військове право, 14 травня 2024, питання №108813 250₴

«Чи підлягає мобілізації особа, якщо вона не досягла 25-річного віку , проте закінчила військову кафедру відповідно до нового закону «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію»

Доброго вечора, хлопець закінчив військову кафедру у віці 21 року влітку 2023 року, але з того моменту, не отримував військового квитка , та на руках має приписне посвідчення, і наразі здобуває послідовну освіту (освітньо-кваліфікаційний рівень магістра навчаючись на денній формі, відповідно має відстрочку від мобілізації на час навчання).Суть питання полягає в тому , чи можна мобілізація особи яка не досягла 25-річного віку відповідно до нового закону «Про мобілізацію та мобілізаційну підготовку» враховуючи положення ч.5 вищевказаного закону
5. Не підлягають призову на військову службу під час мобілізації до досягнення 25-річного віку військовозобов’язані, які пройшли базову загальновійськову підготовку відповідно до статті 10-1 Закону України "Про військовий обов’язок і військову службу" чи базову військову службу. Такі особи у зазначений період можуть бути призвані на військову службу за їх згодою.
Та чи можливо наразі піти до ТЦК без ризику мобілізації, щоб отримати посвідчення офіцера та оновлення даних? Які сценарії розвитку подій можливі ? Щиро дякую за відповідь.

Відповіді юристів (6)

    Кирда Вячеслав Володимирович
    22.4%

    Вітаю Вас!

    Доброго вечора, хлопець закінчив військову кафедру у віці 21 року влітку 2023 року, але з того моменту, не отримував військового квитка , та на руках має приписне посвідчення, і наразі здобуває послідовну освіту (освітньо-кваліфікаційний рівень магістра навчаючись на денній формі, відповідно має відстрочку від мобілізації на час навчання).Суть питання полягає в тому , чи можна мобілізація особи яка не досягла 25-річного віку відповідно до нового закону «Про мобілізацію та мобілізаційну підготовку» враховуючи положення ч.5 вищевказаного закону

    Так, дана особа вже має статус офіцера запасу та теоретично може бути призвана на військову службу по мобілізації. Те, що він не отримав посвідчення офіцера запасу не надасть йому можливості приховати факт закінчення військової кафедри, оскільки у ТЦК та СП відповідна інформація має обліковуватися. Дива бувають, але прогнозую, що тут нічого не вийде.

    Та чи можливо наразі піти до ТЦК без ризику мобілізації, щоб отримати посвідчення офіцера та оновлення даних? Які сценарії розвитку подій можливі ? Щиро дякую за відповідь.

    Якщо зараз піти за отриманням посвідчення офіцера - все буде добре, адже хлопець, за Вашими словами, здобуває освіту рівня магістр. Як я зрозумів, даний рівень він здобуваєте вперше та має право на відстрочку після 18 травня 2024 року. Але доведеться, скоріше за все, сплатити адміністративний штраф за те, що вчасно не отримав належний ВОД.

    Якщо плануєте оформляти відстрочку, то для початку направляйте документи поштовим зв'язком (рекомендований лист з повідомлення про вручення з описом вкладення). Далі можна йти до ТЦК. Можливо доведеться пройти ВЛК, якщо востаннє чоловік його проходив пізніше 5 років назад.

    З повагою!

    Корнійчук Євген Іванович
    10%

    Доброго дня, у разі виявлення,що ви закінчили військову кафедру ви підлягаєте мобілізації. Що ви не отримали , військовий квиток, це поручения правил військового обліку. Штраф 850 гривень.

    Айвазян Юрий Климентьевич
    22.4%

    Доброго дня!

    Суть питання полягає в тому , чи можна мобілізація особи яка не досягла 25-річного віку відповідно до нового закону «Про мобілізацію та мобілізаційну підготовку» враховуючи положення ч.5 вищевказаного закону5. Не підлягають призову на військову службу під час мобілізації до досягнення 25-річного віку військовозобов’язані, які пройшли базову загальновійськову підготовку відповідно до статті 10-1 Закону України "Про військовий обов’язок і військову службу" чи базову військову службу. Такі особи у зазначений період можуть бути призвані на військову службу за їх згодою.

    Ні, у Вашому випадку ця норма не працює, оскільки стосується призовників, які повинні будуть пройти базову військову службу та після цього набути статус військовозобов'язанного й, відповідно, до статті 23 ЗУ "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" не підлягатимуть мобілізації до 25 років.

    Чоловік, про якого йде мова у Вашому питанні вже не є призовником, оскільки закінчив військову кафедру та отримав звання "молодший лейтенант запасу", а отже, вже знаходиться у статусі військовозобов'язанного і не повинен проходити базову військову службу та підлягає мобілізації.

    Та чи можливо наразі піти до ТЦК без ризику мобілізації, щоб отримати посвідчення офіцера та оновлення даних? Які сценарії розвитку подій можливі ? Щиро дякую за відповідь.

    Так, це можливо. Оскільки чоловік навчається у ВНЗ на денній формі та здобуває послідовний рівень освіти він має право на відстрочку від мобілізації. Єдине, що у даному випадку загрожує - це адмінистративний штраф за порушення правил військового обліку відповідно до статті 210 КУпАП, так як ще влітку 2023 року чоловік повинен був отримати військовий квиток замість приписного посвідчення.

    Окрім штрафу, звісно, прийдеться пройти ВЛК.

    Головне у даному випадку подати заяву про оформлення відрочки та надати до неї всі підтверджувальні документи, а саме: довідку форми 20, витяг з наказу про зарахування, копію контракту (за наявності), копію студентського квитка (за наявності).

    Оскільки ТЦК навряд чи прийме документи щодо оформлення відстрочки до проходження ВЛК, то відповідний пакет необхідно направити Укрпоштою цінним листом з описом вкладення. У подальшому це буде доказом чоловіка, що він повідомив ТЦК про своє право на відстрочку.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Турчин Ярослав Олександрович
    26%

    ВІТАЮ ВАС, Н.!

    З 18 травня 2024 року - ні, така особа не підлягає мобілізації до досягнення 25-річного віку.

    ВІдповідго до частини 5 статті 23 Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію", в редакції, що набуде чинність через 3 дні, Не підлягають призову на військову службу під час мобілізації до досягнення 25-річного віку військовозобов’язані, які пройшли базову загальновійськову підготовку відповідно до статті 10-1 Закону України "Про військовий обов’язок і військову службу" чи базову військову службу. Такі особи у зазначений період можуть бути призвані на військову службу за їх згодою.

    Оскільки військова кафедра з 18 травня прирівнюється до базової військової підготовки, то особа, яка має кафедру, формально не може бути призвана за мобілізацією до 25 років, але дійсно, непостановка на військовий облік такої особи є порушенням правил військового обліку.

    За що може бути відповідальність за статтею 210 Кодексу України про адміністративні правопорушення.

    Причому це не 850 грн., а штрафи очікувано значно збільшили. Закон наразі має бути підписаний президентом і до червня орієнтовно набуде чинності.

    З повагою, юрист Ярослав Турчин (м. Гамбург, Німеччина)

    Н Клієнт 17 днів тому

    Доброго дня , у якому саме нормативно-правовому акті зазначається, що військова кафедра прирівнюється до базової військової підготовки

    Дерій Владислав Олегович
    19.2%

    Вітаю Вас!

    Після закінчення воєнної кафедри Вам повинні були присвоїти звання офіцеру запасу, ВОС та взяти на військовий облік військовозобов'язаних. Тому незалежно від віку Ви є військовозобов'язаним та повинні мати військовий квиток або тимчасове посвідчення військовозобов'язаного.

    Як офіцер запасу Ви вже не будете проходити базову військову підготовку. Військова кафедра та базова військова підготовка - поняття не тотожні, тому Вас можуть мобілізувати до 25 років.

    Тому, якщо в ТЦК стане відомо про те, що Ви маєте звання та до сих пір не стоїте на військовому обліку військовозобов'язаних - Вас можуть притягнути до адміністративної відповідальності за статтею 210 КУпАП (поки що штраф 850-1700 грн).

    Отже, як офіцер запасу Ви підлягаєте мобілізації, але здобуваючи послідовну освіту Ви маєте право на відстрочку.

    Для оформлення відстрочки Вам необхідно підготувати заяву про відстрочку, довідку про навчання, контракт про навчання (за наявності) та військово-обліковий документ.

    Найближчим часом повинен зафункціонувати електронний кабінет військовозобов’язаного, цілком можливо, що оформити відстрочку можна через нього. Проте, на даний час це відбувається через ТЦК

    Якщо до ТЦК будете звертатись особисто - обов'язково зареєструйте заяву про відстрочку - для цього її необхідно подати в 2-х екземлярах. На другому екземлярі ТЦК має проставити відмітку про те, що вони отримали від Вас заяву: печатку/підпис та дату прийому. Ви цей екземляр маєте залишити в себе, як доказ подачі документів про відстрочку.

    Якщо з самого початку заяву не реєструють - тоді відправляйте документи поштою цінним листом з описом вкладеного. Зберігайте квитанцію та опис вкладеного.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України