Задайте питання юристу

837 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Цивільне право, 16 травня 2024, питання №109061 400₴

Повторна спроба здобути вищу освіту після однієї невдалої – досі вважається здобуттям ПЕРШОЇ освіти?

Багато років тому я навчався на бюджеті в одному з київських ВНЗ, але, закінчивши 3 курси, втратив мотивацію продовжувати і фактично кинув університет, не отримавши диплом. Довгий час працював як за спеціальністю (сфера ІТ, де диплом не питали), так і поза нею.
В звʼязку зі зрозумілими причинами постало питання: чи можу я зараз, маючи вік 30+ років, вступивши до певного ВНЗ, здобувати свою ПЕРШУ вищу освіту? Чи не заважатиме цьому той факт, що я вже був студентом денної форми, який не отримав диплом?

Відповіді юристів (11)

    Богун Сергій Павлович
    10%

    Доброго дня.

    Ви маєте право здобувати вищу освіту.

    Те що ви свого часу навчались і не довчились жодним чином ваших прав стосовно вступу до вищого навчального закладу ще раз не обмежує.

    У разі вступу до вищого навчального закладу Ви матимете право на відстрочку оскільки здобуваєте першу вищу освіту не порушуючи освітні рівні здобуття освіти.

    Дерій Владислав Олегович
    30%

    Доброго дня!

    Ви матимете право на відстрочку якщо поновитесь або повторно вступите до ВНЗ. Адже у зв'язку із відрахуванням - Ви не здобули освіту бакалавра. Тому вважатиметься, що Ви здобуватимете рівень освіти (бакалаврат), що є вищим за раніше здобутий (середня освіта). Вік та спеціальність не мають значення.

    Нова редакція статті 23 ЗУ "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" виглядатиме так :

    ".. Призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період не підлягають також: 1) здобувачі професійної (професійно-технічної), фахової передвищої та вищої освіти, які навчаються за денною або дуальною формою здобуття освіти і здобувають рівень освіти, що є вищим за раніше здобутий рівень освіти у послідовності, визначеній частиною другою статті 10 Закону України "Про освіту", а також докторанти та особи, зараховані на навчання до інтернатури..."

    Згідно частини 2 статті 10 ЗУ "Про освіту"

    Рівнями освіти є:

    • дошкільна освіта;
    • початкова освіта;
    • базова середня освіта;
    • профільна середня освіта;
    • перший (початковий) рівень професійної (професійно-технічної) освіти;
    • другий (базовий) рівень професійної (професійно-технічної) освіти;
    • третій (вищий) рівень професійної (професійно-технічної) освіти;
    • фахова передвища освіта;
    • початковий рівень (короткий цикл) вищої освіти;
    • перший (бакалаврський) рівень вищої освіти;
    • другий (магістерський) рівень вищої освіти;
    • третій (освітньо-науковий/освітньо-творчий) рівень вищої освіти.

    Отже, спеціальність та вік не мають значення, але щоб мати право на відстрочку Ви повинні здобувати рівень освіти, що є вищим за попередній. Тому, якщо Ви відрахувались з бакалаврату та не отримали диплом бакалавра - при повторному вступі на бакалаврат - Ви повинні мати право на відстрочку.

    Для оформлення відстрочки Вам необхідно підготувати заяву про відстрочку, довідку про навчання, контракт про навчання (за наявності) та військово-обліковий документ. Для військовозобов'язаних - військовий квиток або тимчасове посвідчення військовозобов'язаного.

    Найближчим часом повинен зафункціонувати електронний кабінет військовозобов’язаного, цілком можливо, що оформити відстрочку можна через нього. Проте, на даний час це відбувається через ТЦК

    Якщо до ТЦК будете звертатись особисто - обов'язково зареєструйте заяву про відстрочку - для цього її необхідно подати в 2-х екземлярах. На другому екземлярі ТЦК має проставити відмітку про те, що вони отримали від Вас заяву: печатку/підпис та дату прийому. Ви цей екземляр маєте залишити в себе, як доказ подачі документів про відстрочку.

    Якщо з самого початку заяву не реєструють - тоді відправляйте документи поштою цінним листом з описом вкладеного. Зберігайте квитанцію та опис вкладеного.

    Якщо у Вас немає належного ВОД, то Вам потрібно одночасно подати заяву про видачу військового квитка та заяву про відстрочку.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Бажаю Вам успіхів!

    Айвазян Юрий Климентьевич
    22.5%

    Доброго дня, Євгене!

    Звісно, що Ви можете вступити до ВНЗ та мати право на відстрочку у зв'язку з навчанням. При тому не грає ролі ані Ваш вік, ані спеціальність.

    Оскільки свого часу Ви були відраховані з ВНЗ, то вважаєтесь таким, що не здобули відповідний рівень освіти, що підтверджується дипломом бакалавра.

    Відповідно до Закону України 3633-IX «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань проходження військової служби, мобілізації та військового обліку», який набере чинності з 18 травня, Ваша підстава для відстрочки виглядатиме наступним чином:

    11) статтю 23 викласти в такій редакції:

    "Стаття 23. Відстрочка від призову на військову службу під час мобілізації

    3. Призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період не підлягають також:

    1) здобувачі професійної (професійно-технічної), фахової передвищої та вищої освіти, які навчаються за денною або дуальною формою здобуття освіти і здобувають рівень освіти, що є вищим за раніше здобутий рівень освіти у послідовності, визначеній частиною другою статті 10 Закону України "Про освіту", а також докторанти та особи, зараховані на навчання до інтернатури;».

    Згідно із частиною другою статті 10 Закону України «Про освіту»:

    Рівнями освіти є:

    дошкільна освіта;

    початкова освіта;

    базова середня освіта;

    профільна середня освіта;

    перший (початковий) рівень професійної (професійно-технічної) освіти;

    другий (базовий) рівень професійної (професійно-технічної) освіти;

    третій (вищий) рівень професійної (професійно-технічної) освіти;

    фахова передвища освіта;

    початковий рівень (короткий цикл) вищої освіти;

    перший (бакалаврський) рівень вищої освіти;

    другий (магістерський) рівень вищої освіти;

    третій (освітньо-науковий/освітньо-творчий) рівень вищої освіти.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Корнійчук Євген Іванович
    15%

    Доброго дня, якщо ви не отримали диплом ви відсутні у реєстрі документів про освіту, тому відповідно це не вважається здобуттям освіти. У разі вступу у навчальний заклад ви будете мати право на відстрочку. І тут ні спеціальність , ні ваш вік не має значення.

    Для отримання відстрочки вам потрібно подати заяву на ім'я комісара тцк про надання відстрочки від мобілізації додавши до неї нотаріально завірені копії таких документів,

    Наказ про зарахування до навчального закладу

    Довідка з навчального форми 20

    Студентський квиток

    Цих документів цілком достатньо для отримання відстрочки, додатково можно додати ще договір з навчальним закладом, чек про оплату.

    Навчання повинно бути денної або дуальної форми.

    Заяву пишіть у двох екземплярах щоб на одному поставили штамп про її прийняття і вона залишилась у вас, як доказ її подачі.

    Кирда Вячеслав Володимирович
    22.5%

    Вітаю Вас!

    Багато років тому я навчався на бюджеті в одному з київських ВНЗ, але, закінчивши 3 курси, втратив мотивацію продовжувати і фактично кинув університет, не отримавши диплом. Довгий час працював як за спеціальністю (сфера ІТ, де диплом не питали), так і поза нею.В звʼязку зі зрозумілими причинами постало питання: чи можу я зараз, маючи вік 30+ років, вступивши до певного ВНЗ, здобувати свою ПЕРШУ вищу освіту? Чи не заважатиме цьому той факт, що я вже був студентом денної форми, який не отримав диплом?

    Так, Ви маєте право на відстрочку. 16 квітня 2024 року Президент України підписав законопроєкт 10449 (новий мобілізаційний законопроєкт), який набирає чинності 18 травня 2024 року.

    Нова редакція передбачатиме, що право на відстрочку матимуть:

    "...здобувачі професійної (професійно-технічної), фахової передвищої та вищої освіти, які навчаються за денною або дуальною формою здобуття освіти і здобувають рівень освіти, що є вищим за раніше здобутий рівень освіти у послідовності, визначеній частиною другою статті 10 Закону України "Про освіту", а також докторанти та особи, зараховані на навчання до інтернатури..."

    Які висновки можливо зробити?

    1. Відстрочку надаватиме навчання за за денною або дуальною формою здобуття освіти (так і було).

    2. Особа має здобувати рівень освіти, вищий за раніше здобутий. Рівні освіти визначено в статті 10 Закону України "Про освіту". Ось їх послідовність:

    дошкільна освіта;

    початкова освіта;

    базова середня освіта;

    профільна середня освіта;

    перший (початковий) рівень професійної (професійно-технічної) освіти;

    другий (базовий) рівень професійної (професійно-технічної) освіти;

    третій (вищий) рівень професійної (професійно-технічної) освіти;

    фахова передвища освіта;

    початковий рівень (короткий цикл) вищої освіти;

    перший (бакалаврський) рівень вищої освіти;

    другий (магістерський) рівень вищої освіти;

    третій (освітньо-науковий/освітньо-творчий) рівень вищої освіти.

    Коротко кажучи, у сфері вищої освіти послідовність дотримується за умови: бакалавр-магістр-аспірант.

    Як доводити рівні освіти? Припускаю, через портал "Дію".

    3. Спеціальність, по якій здобута і здобувається освіта, не впливає на право на відстрочку.

    4. Вік здобувача освіти не відіграє жодної ролі.

    Якщо Ви до цього не отримали диплом бакалавра, Ви вважатиметься таким, що здобуває відповідну освіту вперше. Це надаватиме Вам право на відстрочку від мобілізації, у тому числі після 18 травня 2024 року.

    ЗАКОН УКРАЇНИ

    Про вищу освіту

    Стаття 7. Документи про вищу освіту1. Документ про вищу освіту видається особі, яка успішно виконала відповідну освітню програму та пройшла атестацію.

    2. Встановлюються такі види документів про вищу освіту за відповідними ступенями:

    диплом молодшого бакалавра;

    диплом бакалавра;

    диплом магістра;

    диплом доктора філософії/доктора мистецтва.

    5. Невід’ємною частиною диплома молодшого бакалавра, бакалавра, магістра, доктора філософії/доктора мистецтва є додаток до диплома європейського зразка, що містить структуровану інформацію про завершене навчання. У додатку до диплома наводиться інформація про результати навчання особи, освітні компоненти, отримані оцінки і здобуту кількість кредитів ЄКТС, а також відомості про національну систему вищої освіти України.

    10. Інформація про видані дипломи вноситься закладами вищої освіти, крім вищих військових навчальних закладів, до Єдиної державної електронної бази з питань освіти.

    Нічого цього і близько щодо Вас у них немає.

    Зокрема прийнятий в цілому новий мобілізаційний Закон передбачає:

    "...Призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період не підлягають також:

    здобувачі професійної (професійно-технічної), фахової передвищої̈ та вищої̈ освіти, які навчаються за денною або дуальною формами здобуття освіти і здобувають рівень освіти, що є вищим за раніше здобутий рівень освіти у послідовності, визначеній у частині другій статті 10 Закону України “Про освіту”, а також докторанти та особи, зараховані на навчання до інтернатури..."

    Документи для відстрочки:

    1. Заява про оформлення відстрочки від мобілізації.

    2. Довідка із закладу освіти про факт здобуття освіти.

    3. Витяг з наказу про зарахування до закладу освіти.

    4. Договір (контракт) про здобуття освіти.

    5. Студентський квиток

    6. Квитанції про оплату навчання.

    7. Диплом бакалавра.

    Це базовий перелік документів для оформлення відстрочки від мобілізації.

    З повагою!

    Євген Клієнт 15 днів тому

    Як бути, якщо всі ВНЗ вимагають військовий квиток, але у мене його нема? Необхідно йти в ТЦК, але у мене все ідеально зі здоровʼям, тому ймовірність отримати мобілізаційне розпорядження до вступу в липні – висока. Порадьте алгоритм дій, будь ласка.

    • Дерій Владислав Олегович

      В деякі ВНЗ можна вступити без військового квитка, але з письмовим зобов'язання надати його протягом 2 місяців після зарахування.

      Йти до ТЦК потрібно лише в тому випадку, якщо Ви маєте право на відстрочку від призову на військову службу під час мобілізації з підстав, визначених у статті 23 Закону України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію”., інакше - мобілізація

    • Айвазян Юрий Климентьевич

      Доброго дня, Євгене!

      На жаль, такого алгоритму дій не існує. Без підстави для відстрочки Ви будете мобілізовані при явці до ТЦК. Ви повинні розуміти, що ніяким чином не отримаєте ТП або ВК до проходження ВЛК, а після останнього, якщо у Вас не має право на відстрочку - Вас просто мобілізують і звісно, що при видачі мобілізаційного розпорядження ніхто Вам при тому ВОД не надасть. Він стовідсотково залишеться в ТЦК.

      Отже, єдиний Ваш шанс - це тільки домовленість з ВНЗ.

      • Євген Клієнт 15 днів тому

        Дякую, пане Юрію. Що теоретично може запропонувати ВНЗ в такому випадку?

        • Айвазян Юрий Климентьевич

          ВНЗ запропонує Вам прийняти документи на вступ, але із зобов'язанням надати чинний ВОД упродовж двох місяців.

          https://mon.gov.ua/storage/app/media/vishcha-osvit...

    • Кирда Вячеслав Володимирович

      Вам потрібно шукати заклад освіти, який зарахує Вас без військово-облікового документу. Переконаний, що такі знайдуться. Міністерство освіти і науки не заперечує проти цього, до речі.

      З повагою!


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України